(ACN) La Policia Nacional ha dut a terme diversos escorcolls a Barcelona en el marc d’una operació internacional contra el narcotràfic amb una trentena de detinguts a diversos punts d’Espanya i de l’Equador. En col·laboració amb la policia del país sud-americà, l’operació ha dut a terme de forma simultània 21 entrades a Espanya i 56 a l’Equador. La trentena de detinguts estan acusats de formar part d’una xarxa criminal establerta principalment a la província de Màlaga, a Andalusia, i a Guayaquil, a l’Equador. La policia creu que introduïa grans quantitats de droga a Europa per via marítima. En aquest sentit la policia ha comissat 3.200 quilos de cocaïna, immobles per valor de 13 milions d’euros i 400.000 euros en metàl·lic. A banda de Barcelona, també s’han fet escorcolls a Madrid, València, Sevilla, Granada i Cadis.

Segons els responsables de la investigació, amb els beneficis il·lícits que la xarxa aconseguia amb el narcotràfic feia inversions a Espanya en immobles, en vehicles de luxe i en productes financers.

Tècniques innovadores per introduir la droga

La droga s’introduïa a Europa provinent del continent americà amb tècniques innovadores per escapar dels controls establerts i aprofitant un entramat empresarial internacional complex que els permetia introduir els beneficis al circuit legal.

Els 3.200 quilos de cocaïna comissats tenien com a punt d’origen l’Equador i com a punt de destinació diferents ports europeus. A banda de les detencions dels presumptes responsables principals de la trama, s’han comissat 400.000 euros en metàl·lic, gran quantitat d’immobles valorats en més de 13 milions d’euros, vehicles de gamma alta i rellotges de luxe. Alhora s’han bloquejat productes financers.

Control de tot el procés

Els investigadors subratllen que la xarxa controlava totes les fases de la producció, el transport i la venda dels estupefaents, així com el blanqueig posterior dels fons. Afirmen, a més, que per aconseguir aquest últim punt comptaven amb experts en la creació d’estructures financeres per canalitzar beneficis.

L’operació, finançada amb el Fons de Seguretat Interior de la Comissió Europea, continua oberta i no es descarten més detencions.