La ciutat s'ha tornat a llevar avui plena de cicatrius. Aquest matí encara s'apreciaven els danys materials causats pels aldarulls. En total, es van cremar 38 contenidors i 12 vehicles van quedar afectats pel foc, cinc totalment i set de forma parcial. A més, també es va malmetre l'estació de Bicing del carrer de Sant Oleguer, on es van cremar sis ancoratges i 8 bicicletes, tot i que ara ja funciona amb normalitat. La suma monetària dels danys d'ahir a la nit puja fins als 45.000 euros. Ara bé, si tenim en compte les destrosses de tota la setmana, la xifra ascendeix fins als 200.000. Un dels moments més tensos d'ahir a la nit va ser la identificació massiva que van fer els Mossos a la Gran Via amb el carrer de Rocafort, on van encerclar i identificar un per un 225 manifestants. Després que la manifestació es dissolgués, de detencions se'n van produir set, quatre per part dels Mossos i tres per la Guàrdia Urbana. Sis dels quals encara segueixen en dependències policials. Al llarg d'aquesta setmana gairebé una setantena de persones han estat detingudes, tot i que bona part han quedat en llibertat provisional. De moment, dos han ingressat a presó preventiva.

Ahir a la nit es van cremar 38 contenidors a Ciutat Vella i l’Eixample. Posar-ne de nous ha costat a l’Ajuntament uns 38.000 euros, que se sumen als 7.000 a pagar per refer l’estació de Bicing que també es va cremar al carrer de Sant Oleguer, al Raval. Els 45.000 euros de destrosses aquesta nit eleven ja per sobre dels 200.000 el cost dels aldarulls de les darreres setmanes per la reparació d’infraestructures públiques cremades al carrer.

El foc també va afectar anit 12 cotxes particulars, cinc dels quals van quedar complement calcinats. La resta es van cremar només en part.

Els Mossos d’Esquadra van detenir anit quatre persones i la Guàrdia Urbana, tres més, com a responsables d’alguns dels aldarulls que es van produir al centre de Barcelona rere la manifestació de suport a Can Vies. Dos dels detinguts són menors.

A més, els Mossos d’Esquadra van identificar un total de 225 persones, la majoria en la macrooperació que es va dur a terme entre les 11 i les dues de la matinada a la confluència de la Gran Via amb el carrer de Rocafort. Des de la policia catalana s’insisteix que el grup de manifestants que van ser encerclats anaven produint destrosses al llarg de la Gran Via i que, un cop escorcollats, els van decomissar martells i material inflamable.

En els primers cinc dies d’aldarulls als carrers després del desallotjament i enderroc parcial de Can Vies, han estat detingudes un total de 67 persones, de les quals 47 han arribat a passar a disposició judicial. Se’ls imputen delictes d’atemptats i desordres públics, que en alguns casos s’amplien als de lesions i danys a béns de domini públic. Els jutges de guàrdia els han deixat tots en llibertat, amb obligació de presentar-se cada 15 dies al jutjat i prohibició de participar en manifestacions, excepte dues persones, que han estat enviades a la presó.

Dos detinguts a la presó

La primera va ser, dimecres passat, en Sergi Rubià, un jove casteller (dels Castellers de Barcelona) que roman ingressat preventivament al Centre Penitenciari de Brians 1 per ordre del Jutjat d’Instrucció número 13. Ahir l’advocada defensora va titllar la mesura de “desproporcionada i injustificada, perquè no hi ha cap mena de prova de les acusacions que se li imputen”. La mare, Magda Olivés, explica que el seu fill va marxar dimecres de la manifestació quan van començar els enfrontaments violents, però “va tenir la mala sort de ficar-se per un carrer on hi havia corredisses i els mossos el van agafar”.

Ahir, el Jutjat d’Instrucció número 18 també va decretar presó provisional per a un dels 20 detinguts que va interrogar, però eludible amb una fiança de 10.000 euros. A la segona persona que entra a la presó pels aldarulls posteriors a les manifestacions de suport a Can Vies se li imputen els delictes de desordres, atemptat i danys a béns de domini públic. Si paga la fiança i queda en llibertat, ho farà sense passaport ni dret a participar en manifestacions, i amb l’obligació de passar cada setmana pel jutjat.

La Fiscalia demana penes de fins a cinc anys de presó per a tots els detinguts que fins ara han passat a disposició judicial. Ahir els calabossos de la comissaria de les Corts es van buidar de detinguts pels aldarulls de Can Vies, perquè tots van passar a disposició judicial o van quedar directament en llibertat, però hi van arribar els detinguts durant la mateixa nit.