Barcelona estrena un protocol per atendre les pacients de càncer de mama als centres d’atenció primària. Permet que les dones que van rebre l’alta hospitalària fa més de cinc anys puguin visitar-se als CAP per fer seguiment d’efectes secundaris relacionats amb la malaltia, com dolor d’articulacions o problemes ossis.

A més d’abordar qüestions mèdiques que fins ara només podien resoldre demanant visites amb l’oncòleg, s’aborda també l’estat psicològic de la pacient.  D’aquesta manera, es millora el seguiment de les dones que han superat un càncer de mama.

Formació sobre el càncer de mama a metges i infermers

Per posar en marxa aquest nou protocol, l’Hospital Clínic ha format específicament en càncer de mama els equips d’atenció primària, tant metges com personal d’infermeria. Cada pacient té assignat un equip sanitari que fa un seguiment acurat de cada cas i al qual coneix personalment. El metge de família treballa de forma coordinada amb el Clínic per millorar la qualitat de vida de les pacients.

visita seguiment metge càncer mama pit al CAP

Atenció més personalitzada i més seguiment

La Lluïsa Prusi, intervinguda de càncer de mama fa vuit anys, destaca que ara pot anar al CAP Numància a resoldre dubtes vinculats amb la seva malaltia sobre dolors o inflamacions  “que la preocupen i que fins ara només podia preguntar a l’oncòleg, que queda més lluny”. Explica que, després de rebre l’alta hospitalària, la majoria de pacients “estan molt perduts i el metge de capçalera tot sovint no sabia resoldre els neguits i preocupacions”. En alguns casos, es demanava hora a l’especialista “que tardava mesos a visitar-los”.

Això ara és diferent, i la Lluïsa es mostra agraïda de visitar-se sempre amb la seva metgessa de capçalera. És la doctora Teresa Bonet, que destaca que a les visites van sorgint qüestions d’àmbit mèdic, psicològic i també més personal que preocupen als pacients “però que no contarien a l’oncòleg”. Destaca que amb aquest protocol s’ha fet una atenció més personalitzada i global.

Prova pilot a set CAP de la ciutat

Aquest programa d’atenció compartida va posar-se en marxa ara fa un any a set CAP de la ciutat-La Marina, Montegre, Numància, Doctor Carles Riba, Borrell, Casanova i Les Corts. Properament s’hi sumaran els CAP Sants i Bordeta- Magòria. 

El càncer de mama és el tumor maligne més freqüent en dones. Té una taxa de supervivència de més del 86 % al cap de cinc anys de ser diagnosticat.