Mesos de recerca intensa però que han donat resultats, fins al punt que han despertat interès de la premsa internacional. Un equip d'investigadors de l'institut Germans Trias i Pujol ha provat que administrant aquest probiòtic com a suplement alimentari es pot moderar la resposta immunològica del cos quan s'infecta pel bacteri tuberculós. PERE-JOAN CARDONA director de l'estudi "Vam trobar aquesta microbacteria, que està a l'aigua de l'aixeta, o sigui que hi ha gent que la pren, i simplement el que hem fet és fer-la créixer de manera industrial per poder-la administrar amb la quantitat concreta perquè tingui aquest efecte i durant el temps concret que són 15 dies. Aquesta bactèria l'hem haguda d'aillar al riu Cardener a Manresa." L'avantatge d'aquest probiòtic és que el cos el tolera de forma natural, de manera que en cas d'infecció la resposta inflamatòria sigui menys intensa. L'assaig ha permès demostrar, doncs, que aquest complement alimentari és eficaç, innocu (perquè no genera efectes secundaris) i, a més, molt econòmic perquè s'ha pogut finançar pràcticament només amb inversió pública. Per això s'espera que a finals de 2015 ja se'n puguin beneficiar milers de persones de països en vies de desenvolupament, com l'Índia, que és on més morts causa la tuberculosi. Els resultats de l'assaig s'han presentat aquest migdia en el marc de la Conferència Mundial de Salut Pulmonar que ha acollit aquesta setmana Barcelona. Una trobada en què han participat prop de 2.600 professionals de 125 països diferents. De fet aquesta és una de les moltes qüestions que s'han abordat aquests dies a les jornades. Totes amb un mateix repte: impulsar la innovació i la recerca per fer fornt a la tuberculosi i altres malalties respiratòries infeccioses.

L’equip d’investigadors de l’institut Germans Trias i Pujol ha provat que administrant aquest probiòtic com a suplement alimentari es pot moderar la resposta immunològica del cos quan s’infecta pel bacteri tuberculós. El probiòtic és un bacteri inactivat per la calor, de la mateixa família que el de la tuberculosi. Va ser descobert a l’aigua del riu Cardener i identificat per primera vegada pels investigadors de la Unitat de Tuberculosi Experimental de Germans Trias i Pujol.

El mateix director de l’assaig, el doctor Pere-Joan Cardona, explica que van “trobar aquesta microbacteria, que es troba a l’aigua de l’aixeta, o sigui que hi ha gent que la pren, i simplement el que hem fet és fer-la créixer de manera industrial per poder-la administrar amb la quantitat concreta perquè tingui efecte”. L’avantatge d’aquest probiòtic és que el cos el tolera de forma natural, de manera que en cas d’infecció la resposta inflamatòria sigui menys intensa.

L’assaig ha permès demostrar, doncs, que aquest complement alimentari és eficaç, inoncu (perquè no genera efectes secundaris) i, a més, molt econòmic perquè s’ha pogut finançar pràcticament només amb inversió pública. Per això s’espera que a finals de 2015 ja se’n puguin beneficiar milers de persones de països en vies de desenvolupament, com l’Índia, que és on més morts causa la tuberculosi. Segons els mateixos investigadors, les persones amb alt risc d’infectar-se haurien de prendre aquest complement alimentari un cop l’any durant 15 dies com si es prenguessin unes vitamines.

Els resultats de l’assaig s’han presentat aquest dissabte en el marc de la Conferència Mundial de Salut Pulmonar que s’ha celebrat des de dimarts i fins avui al Centre de convencions Internacional de Barcelona. Una trobada en què han participat prop de 2.600 professionals de 125 països diferents. De fet aquesta és una de les moltes qüestions que s’han abordat aquests dies a les jornades. Totes amb un mateix repte: impulsar la innovació i la recerca per fer front a la tuberculosi i altres malalties respiratòries infeccioses.