La Neus és la persona que ajuda l'Anna i la seva companya de pis des de fa tres anys. Juntes fan les tasques domèstiques. Avui, toca fer la compra. Per això, repassen la llista i comproven què falta a la cuina. Un suport que, ara, penja d'un fil. ANNA CARALT "Tothom que té discapacitat és el que pretén, que l'ajudin. A mi em suposaria un trasbals a tot el que he estat lluitant aquests anys, seria una pèrdua." La Neus visita el pis dos dies fixos a la setmana, sis hores en total, i puntualment quan cal acompanyar-les, per exemple, al metge. NEUS CRESPO, educadora social "És necessari venir les hores que venim, perquè hi ha moltes coses que poden fer però necessiten el suport." PEP RUF, Servei de Suport a la Vida Independent de la Fundació Síndrome de Down "Algunes potser s'hauran de plantejar tornar a casa de la família, o a anar alternatives institucionals amb serveis residencials que són molt més cars i no s'adapten tant a la idiosincraisa de cada persona." L'Anna no en vol ni sentir a parlar de deixar el pis. ANNA CARALT "Seria molt heavy, no m'agradaria pas. Tots els hàbits que tinc a casa dels pares no els podria fer. Diria: "marxo", i em dirien: "d'acord, nena, però d'aquí a una hora tornes a casa"." Tot i que al maig, l'ajut econòmic va passar de 626 euros mensuals a 500, la Neus seguiex fent les mateixes hores de suport a l'Anna, però no sap fins quan podrà seguir ajudant-la.

La cadena l’ha organitzada la Dincat, la federació que agrupa les entitats de discapacitats intel·lectuals a Catalunya com a propesta contra la retallada del 20% dels ajuts en el Programa de suport a l’autonomia a la pròpia llar. Un programa que ha permès, fins ara, anar a viure sol a persones que necessiten un mínim seguiment. Aquest programa, del qual actualment se’n beneficien 650 persones, és segons aquesta entitat, un pilar fonamental per a la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual a la societat. Una tisorada que té a més efectes retroactius des del mes de gener.

Una de les afectades és l’Anna Caralt i la seva companya de pis, la Mireia. A casa seva reben dos dies per setmana la visita de la Neus Crespo, la persona de suport del Servei de Suport a la Vida Independent de la Fundació Síndrome de Down. Tot i que al maig, l’ajut econòmic va passar de 626 euros mensuals a 500, la Neus seguiex fent les mateixes hores de suport a l’Anna, però no sap fins quan podrà seguir ajudant-la.