Cabells blancs, cabells grisos, cada cop més presents, com aquí, per exemple, en una cerimònia dels Premis Gaudí. Dones que converteixen aquest efecte de l'edat en una coqueteria. Al principi deixen de tenyir-se per peresa i n'acaben fent un tret d'estil. Una decisió que, diuen, no és fàcil de prendre dins una societat que sobrevalora la joventut. LYDIA ZIMMERMAN, actriu i realitzadora "Em vaig adonar també que em simplificava la vida, que em donava una imatge més propera a la persona que realment sóc... És més la mirada dels altres la que et fa més gran." CARME SOLÉ VENDRELL, dibuixant i pintora "Hi ha una època a la vida que ets invisible... A partir dels 50 i escaig... Ens riem amb les meves amigues perquè ja no et veuen! I en canvi ara, amb aquests cabells, em fa molta gràcia perquè em diuen coses pel carrer els nois joves. Coses molt maques, a més!" ANDRÉS RUDIEZ, perruquer "Es una tendencia que vamos viendo actualmente aquí en España y en Barcelona, pero en los países nordicos es algo más habitual. Yo creo que son personas seguras de sí mismas, con una personalidad fuerte, marcada, con un tipo de profesión un poco más artístico..." És el cas de les dones entrevistades aquí: són actrius, dibuixants o cineastes. Tenen tan assumits els seus cabells blancs que a cap d'ella no li ha costat parlar-ne davant la càmera. Però, atenció, els cabells blancs poden tenir alguns perills. MONTSE MAJENCH, directora de l'Acadèmia del Cinema Català "Realment si te'l talles, uns cabells blancs curts molt tallat donen una canya! A mi m'agraden molt els cabells llargs blancs però han d'estar molt ben cuidats, si no entres en la fase aquella bruixa..." Justament, per evitar l'efecte bruixa de Tim Burton, arriba al mercat tota una gamma de productes especialitzats per nodrir i fer brillar aquestes cabelleres que han decidit lliurar-se al seu color natural.

Una decisió difícil

Són persones segures de si mateixes, amb una personalitat forta, marcada per una professió més aviat artística“, analitza Andrés Rudiez, director d’una perruqueria. La dibuixant Carme Solé Vendrell confessa que, per ella, no va ser gens fàcil renunciar a la seva cabellera flamígera i explica que, un dia, va remenar als magatzems del Teatre Nacional per emprovar-se una perruca blanca, “per veure com em quedaria”. A més, Solé afegeix que, tot i que fa anys que porta els cabells blancs “encara hi ha molta gent que no em reconeix”.

Dones a la recerca d’autenticitat

Tot i que hi ha dones que deixen de tenyir-se els cabells per feminisme o per rebel·lar-se contra una societat que sobrevalora la joventut, Solé Vendrell afirma que “més que feminista, és una actitud feminina”. La dibuixant explica que amb aquest canvi de “look” desapareix la indiferència envers les dones quan arriben als 50 anys: “Ara, amb aquests cabells blancs, molta gent em diu coses maques. Fins i tot els nois joves!”, comenta rient. L’actriu i realitzadora Lydia Zimmerman afegeix que “a més de simplificar-me la vida, m’he adonat que em dóna una imatge més propera a la persona que realment sóc”, i rebla: “És més la mirada dels altres la que et fa més gran.