botulisme que es símptomes aliments
botulisme que es símptomes aliments

El possible brot de botulisme que investiga el Ministeri de Sanitat i que pot estar relacionat amb una marca de truites de patates envasades posa el focus d’interès en aquesta malaltia, que és poc freqüent però que pot arribar a ser greu, i fins i tot mortal. Tot i que hi ha tres tipus de botulisme, el més freqüent és el provocat per transmissió alimentària, és a dir, menjant aliments contaminats per a aquesta toxina.

A continuació et detallem què és el botulisme i quins són els símptomes, el tractament i com prevenir-lo. També en quins aliments són més freqüents els casos d’aquesta malaltia.

Què és el botulisme?

El botulisme està causat per la toxina botulínica. És un dels tòxics naturals més potents i està produït pel bacteri “Clostridium botulinum”. Hi ha tres formes naturals diferents de la malaltia: el botulisme de transmissió alimentària que és la forma més comuna de la malaltia, el botulisme intestinal i el botulisme per contaminació de les ferides.

En quins aliments és més freqüent?

Els aliments que estan relacionats de forma més freqüent amb casos de botulisme són les conserves casolanes, especialment les de baix grau d’acidesa com mongetes tendres, espinacs, bolets, remolatxes i llegums. També estan associats a casos de botulisme els productes carnis curats o fermentats, el peix amb tractaments lleugers de conservació com ara el fumat en fred, productes envasats al buitsemiconserves vegetals i olis aromatitzats amb herbes i altres condiments.

iva aliments 2024

Quin són els símptomes del botulisme?

Els símptomes sovint apareixen entre les 12 i 36 hores després de consumir els aliments contaminats amb la toxina, i inclouen fatiga intensa, debilitat i vertigen, seguits generalment per visió borrosa, sequedat de boca i dificultat per empassar i parlar.

També es poden produir vòmits, diarrea, restrenyiment i distensió abdominal. A més, pot provocar debilitat en el coll i els braços, i afectar posteriorment els músculs respiratoris i els músculs de la part inferior del cos. En el botulisme no es presenta febre.

Malaltia de declaració obligatòria

La incidència del botulisme és baixa, però la taxa de mortalitat és alta si no es fa un diagnòstic precoç i pot arribar a entre el 5 i el 10 % dels casos. És una malaltia de declaració obligatòria. Això vol dir que els metges l’han de notificar als serveis de vigilància epidemiològica i indicar-ne el possible origen alimentari perquè es pugui iniciar una investigació i la retirada del mercat dels aliments que hi puguin estar relacionats.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a