Des d’aquest dimecres, la Sala Beckett disposa d’un protocol per l’abordatge de les violències sexuals i l’LGTBI-fòbia. L’espai de creació artística del carrer de Pere IV, al Poblenou, l’ha presentat públicament comprometent-se així amb la prevenció, detecció i visibilització d’aquestes pràctiques inadequades i a donar la millor resposta en cas que es produeixin en l’àmbit de les seves instal·lacions i les activitats que s’hi desenvolupen.

Què ha passat? Com et sents i què vols que fem nosaltres? Són les preguntes essencials de cara a reparar el dany”
Toni Casares, director de la Sala Beckett

Les tres preguntes essencials

Toni Casares, director de l’espai, assegura que darrere la creació d’aquest protocol hi ha la intenció de visibilitzar, reparar el dany causat i acompanyar la persona afectada. Casares afirma que hi ha tres preguntes essencials que “tenen a veure amb posar la persona en el lloc d’atenció primordial” davant d’un possible cas d’abusos.

Aquestes són: “Què ha passat? Com et sents? i Què és el que vols que fem nosaltres?”. A partir d’aquí, diu el director de la Beckett, el pla d’actuació “s’entén per ell mateix”.

Membres de la Sala Beckett durant la la presentació del protocol

“El relat de la víctima ja és evidència”

El document s’ha elaborat al llarg d’un any i ha estat possible gràcies al procés col·laboratiu entre el personal de la sala i l’organització Creación Positiva. Nieves Prado Soto, tècnica de sensibilització d’aquesta entitat feminista, ha assegurat que el document ha de servir per fer prevenció però també per “lluitar contra la impunitat de les violències sexuals i l’LGTBI-fòbia”. Prado Soto ha afirmat que només el relat de la persona que diu haver patit violències “ja és evidència” i que serà la persona denunciada a qui li correspondrà “desmuntar aquesta evidència”.

Àmbit d’aplicació del protocol

Totes les persones vinculades a la sala teatral ja poden fer servir aquesta eina, que és d’aplicació tant a l’entorn físic com també les activitats organitzades per l’espai a l’exterior i la formació en línia.

La Sala Beckett ha habilitat dues vies de contacte per acollir-se al protocol i fer-los arribar una queixa o denúncia: un correu electrònic (puntlila@salabeckett.cat) i bústies físiques ubicades en diferents espais del local.

Exterior de la Sala Beckett

La Sala Beckett ha establert una Comissió d’Abordatge i aquesta serà l’encarregada de garantir la correcta aplicació del protocol i la confidencialitat de la persona agredida. A més a més, la Beckett garanteix un acompanyament en cadascun dels casos, sempre tenint en compte que l’objectiu és posar al centre la persona afectada.