“Moltíssima gent a l’Institut del Teatre sabia que Boris Dausà feia sessions en una casa a la muntanya.” Qui ho diu és l‘actriu Júlia Barceló, referint-se a l’exprofessor del centre, ara investigat per fiscalia, i que reapareix en escena després que aquest dimarts el diari ‘ARA‘ hagi publicat les conclusions de la comissió d’investigació sobre assetjaments sexuals del centre. Barceló afegeix que es tractava d’unes pràctiques entre professionals i d’amistat “però des d’un lloc terriblement sexualitzant”.

Qui també és professora actual de dicció castellana de l’Institut assegura que és “flagrant” que una institució petita com és l’Institut del Teatre, “no hagi tingut les eines suficients per protegir els seus alumnes”. Barceló afirma que tot i que aquesta proximitat i familiaritat de l’alumnat i el personal docent del centre hauria pogut afavorir una major protecció, ha estat al contrari. “Que tothom es conegui i es degui favors ha promogut que Joan Ollé hagi continuat tants anys“.

“Ja sabem com és en Joan”

Júlia Barceló assegura que s’han arribat a presentar moltes instàncies i queixes a l’Institut reprovant l’actitud del director teatral i exprofessor Joan Ollé i que “moltes s’han estripat davant de l’alumne” i han dit “d’això ens n’oblidem”. I conclou, no només ha continuat fent classe a alumnes que s’han queixat sinó que “no s’han protegit les promocions posteriors”.

Una de les persones que va presentar una queixa formal contra Joan Ollé és l’actor l’Èric Pons. Aquest exalumne de l’Institut del Teatre (2016-2021) va coincidir un parell de mesos amb el dramaturg en un taller d’Interpretació de Text de quart curs. Pons assegura que ja abans de començar l’havien advertit de l’actitud d’Ollé. Setmanes després de començar el taller quan segons Pons ja havia agafat confiança va començar a “deixar-se anar”.

Aquest actor i productor teatral explica que Ollé bevia a classe, cridava als alumnes i que podia “canviar textos a última hora sense avisar”. A més, afegeix que “menystenia els alumnes”, motiu pel qual, afirma l’Èric, “ens creava inseguretats”. Aquesta actitud d’Ollé que Pons titlla de “prepotent” el va portar a queixar-se davant d’una persona responsable de la institució. I diu que aquesta va respondre “ja sabem com és el Joan”. També li va recomanar que presentés una instància.

Una vegada presentada, aquest exalumne explica que des de la direcció li van enviar un correu electrònic convocant-lo a una reunió en un parell de setmanes. I apunta que quan el diari ‘ARA’ va destapar el cas, Pons assegura que li van enviar un altra correu electrònic dient que “s’acceleraria el procés de la seva instància”. Pons, que va ser entrevistat per la comissió d’investigació de prevenció i assetjaments de l’Institut, assegura que fa més de vint anys que la institució sabia de l’actitud d’Oller i “no va fer res”.

No estàvem entrenades per percebre algunes relacions com a abusives

L’actriu Júlia Barceló apunta que mentre ella va estudiar al centre també hi havia situacions d’assetjaments i abús de poder “però no estàvem entrenades per veureu-ho amb la gravetat amb la qual ho veiem ara”. Barceló afirma que, tot i que “ja ens vam plantar amb moltes coses”, no ho vam fer més “perquè encara no estàvem empoderades”. Per sort, conclou, s'”ha plantat una altra promoció”.

“Actualment l’alumnat encara està espantat i se sent desprotegit”

Tot i que a l’Institut del Teatre s’ha fet un canvi de direcció, Júlia Barceló afirma que “l’alumnat encara se sent desprotegit”. Segons aquesta actriu i directora “no hi ha hagut una resposta gaire clara per part del centre pel que fa a la protecció de les alumnes” i “crec que això ha de canviar molt”. Està convençuda que actalment encara hi ha professors que abusen del seu poder i per això aconsella que hi hagi un protocol que funcioni i tingui conseqüències.