“Ens deia ‘reina’, ‘baby’ i aprenenteta’ quan contestava un correu electrònic en què havíem lliurat un treball” i “ens començava a seguir per Instagram i comentava el contingut que hi penjàvem”. Aquests testimonis corresponen a alumnes que denuncien algunes actituds inadequades del professor Xavier Sastre a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL. Un nom que la Facultat no ha revelat, però que sí que ha pogut saber betevé.

“La Facultat no ha fet res”

Una altra alumna explica que Sastre, a qui la Blanquerna acaba de tornar a apartar, havia demanat a la seva companya de residència més d’una vegada de “quedar en un bar fora de l’horari de classe per comentar els treballs que havíem fet“. Aquesta estudiant, que no vol dir el seu nom, explica que la seva amiga ho va denunciar a la Universitat, però l’única cosa que van fer és “canviar-lo de torn”. “Ella no és una de les que ho ha denunciat”. Això, afegeix, vol dir que “n’hi ha unes quantes més”.

A la nostra Facultat hi ha abús de poder. No només d’en Xavier Sastre”
alumna Publicitat Universitat Ramon Llull

“Ens han demanat discreció”

Aquesta alumna explica que aquests últims dies la Universitat els està enviant correus electrònics explicant que “s’està seguint el protocol” i en què també “demanen discreció”. És del parer que “des de la Facultat volen que tot quedi dins el centre i no surti a la llum”.

El degà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL, Josep Lluís Micó, ha explicat a betevé que la Universitat vol, en tot moment, “preservar el dret de les parts afectades” i garantir que la instrucció i el seguiment de la comissió encarregada siguin “rigorosos”. També ha anunciat que aviat posaran un punt lila a les instal·lacions de la Universitat.

Abús de poder d’altres professors

Una altra alumna de la Universitat ha explicat a betevé que el de Xavier Sastre no és un cas aïllat i que “a la Blanquerna hi ha abús de poder”. Parla d’un professor, en concret, que ha arribat a dir-li “calla la puta boca” i que ha llançat cadires a la classe. Aquesta estudiant explica que s’ha queixat moltes vegades, però des de la institució “no fan res”, i relata que més d’una estudiant ha sortit de la classe plorant o amb atacs d’ansietat.

Biblioteca de la Facultat de Comunicació Blanquerna

“Si hi ha cap comportament inadequat, els primers interessats som nosaltres”

El degà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de la Blanquerna, Josep Lluís Micó, ha explicat que ja s’ha obert una investigació pels casos d’assetjament sexual. També ha dit que desconeix si hi ha casos d’abús de poder i assegura que la facultat té mecanismes per actuar davant de fets com aquests: “Si hi ha qualsevol queixa o un comportament inadequat a les aules els primers interessats som nosaltres, perquè disposem de mecanismes no només per actuar, sinó per a preservar les persones que se sentin víctimes”.

Docent apartat i reincorporat un altre cop

Davant de la primera denúncia al mes de setembre, es va activar el protocol de prevenció contra l’assetjament i una vegada fet el seguiment, la Universitat Ramon Llull va decidir suspendre Sastre de sou i feina uns mesos. A principis d’any, el docent es va reincorporar i no ha estat fins que s’ha rebut una segona denúncia que l’han tornat a apartar de la docència. Això ha provocat malestar entre alumnes com la Jordina que explica “no sentir-se segura quan el veia pels passadissos” després del que havia passat. Una altra alumna, que prefereix mantenir-se en l’anonimat, afirma que “és perjudicial” per a les víctimes que es readmetés el docent.