La basílica de Santa Maria del Pi iniciarà aquest divendres 1 de març una marató de misses per demanar que plogui. Segons ha pogut saber betevé, fins al 9 de març cada dia a les 18.45 h es farà una pregària a la capella de Sant Miquel i a les 19 h se’n farà una altra a la capella de la Puríssima Sang. Es convida tothom qui ho vulgui a assistir-hi.

A banda de les misses, el dissabte 9 de març hi haurà una processó que recorrerà diferents carrers de Ciutat Vella, amb la devotíssima imatge del Sant Crist de la Sang. Això serà cap a les 20 h, un cop acabi la missa del vespre. La processó sortirà pel carrer del Cardenal Casañas i seguirà per la Rambla i el carrer de l’Hospital fins a la plaça del Pedró, on es farà la pregària. Una vegada acabada, es retornarà cap a Santa Maria del Pi, on es clourà l’acte.

Tot plegat està organitzat per la Reial i Il·lustre Arxiconfraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, el Secretariat Diocesà de Germandats i Confraries i el Consell General de Germandats i Confraries de l’Arquebisbat de Barcelona.

Rogació per demanar pluja arreu del territori

Concretament, les pregàries que es faran seran rogatives, segons ha detallat a betevé l’arxiver de la basílica, Jordi Sacasas. Es tracta de pregàries solemnes de súplica quan hi ha una angoixa social, generalment associada als fets meteorològics. La falta de pluja “ens ha portat a una situació de sequera molt greu i perllongada de la qual de moment no es pot entreveure el final”, lamenta Sacasas. És per això que s’ha optat per les pregàries.

Icones més recurrents per demanar pluja

A Barcelona, històricament, el Sant Crist de la Sang juntament amb santa Madrona eren les icones més recurrents en les rogatives per demanar pluja. Les mateixes fonts de la basílica del Pi expliquen que almenys des del segle XVI hi ha documentades nombroses rogatives amb aquesta imatge. Afegeixen que quan hi havia necessitat d’aigua se solia pujar, amb el Sant Crist, fins a la capella de Santa Madrona de Montjuïc per cercar les relíquies de la santa advocada de les tempestes i, tot seguit, traslladar-les a la Catedral per als oficis religiosos.