Sortida de sol del 31 d'agost del 2023 des de l'Observatori Fabra amb grans cúmuls mar endins. Foto: Alfons Puertas

Ens trobem en el compte enrere per acabar l’hivern meteorològic 2023/2024 i, com cada any de traspàs, l’acabarem el 29 de febrer. Aquest any, però, el deixarem després d’haver assolit temperatures excepcionalment altes per l’època i amb les conques internes de Catalunya havent baixat del 15 % i assolit els mínims històrics. No obstant això, l’arribada d’un petit canvi de temps a últimes hores d’aquest dijous regarà alguns municipis.

Símptomes de canvi de temps

Dins del context d’emergència per sequera desolador i preocupant que estem vivint, seguim sense veure ni pluges generals ni generoses, ni a curt ni a mitjà termini. No obstant això, l’arribada d’un petit canvi de temps a últimes hores d’aquest dijous obrirà pas a xàfecs puntuals poc organitzats, però puntualment acompanyats de tempesta o alguna tronada, a Ponent i al sud del país, així com també a l’àrea metropolitana de Barcelona.

I és que tot i que estem tenint un dijous radiant i esplèndid marcat pel sol i per l’ambient primaveral, això no impedeix que l’atmosfera comenci a maquinar un nou canvi de temps.

Està previst que a mitja tarda l’acostament de núvols alts i mitgencs associats al front que ens ha de creuar anunciï la tornada d’un temps insegur. Tarda de cel més canviant i més entelada. A més, després d’una petita treva pel que fa a les ventades als dos extrems del país, es reactivaran cap a l’hora de sopar.

Amb tot plegat, el pas d’un front que entrarà per les comarques de Ponent associat a l’entrada d’un aire més fred farà reaparèixer les precipitacions a l’extrem nord de l’Alt Pirineu en forma de neu a primeres hores de la nit al voltant dels 1.200 metres, però de matinada baixarà fins als 800. També apareixeran xàfecs entre la Noguera i la Terra Alta, amb una nova enfarinada al massís del Port d’entre cinc i 10 centímetres de neu nova. Així mateix, algunes precipitacions esporàdiques també arribaran al prelitoral i litoral de Barcelona i al prelitoral i litoral del Camp de Tarragona, amb possibilitat de veure flocs a les muntanyes de Prades i a la Panadella.

El rebuf d’aquesta nit serà profitós?

Amb els mapes en mà, res fa pensar que la situació de canvi de temps d’aquesta matinada hagi de ser destacable ni a la ciutat de Barcelona ni a la resta de Catalunya.

Un cop entri el rebuf o el rebuf de la tramuntana, els cops de vent podran superar puntualment els 80 i 90 km/h. És probable que la formació de grans cúmuls davant de la costa de Barcelona i del Maresme pugui deixar algun patac entre Montgat, el Masnou, Premià de Mar, Mataró i la Roca del Vallès.

Estem parlant de la possibilitat que localment es recullin al voltant de 15 o 20 litres per metre quadrat només en mitja hora en aquestes viles del Maresme i a tocar del Vallès Oriental. A Barcelona, a tot estirar fregarem els dos i 10 mil·límetres. D’aquesta manera, el d’avui no serà un rebuf massa efectiu, però almenys hi ha la possibilitat que algun ram d’aigua aporti alegria a força parcs i jardins, tot i que la gran part pugui acabar caient mar endins. En aquest sentit, està activat l’avís per vent moderat al Montsià, al Baix Ebre, al Baix Camp i a l’Alt Empordà.

S’entreveuen més canvis per al primer cap de setmana de març

Tot i que ens trobem a dijous i encara falten uns quants dies, els models meteorològics comencen a dibuixar un primer cap de setmana de març insegur, amb estones de paraigua. S’entreveuen un dissabte i un diumenge amb molts núvols, xàfecs, nevades als Pirineus i els Prepirineus i ventades intenses, però també hi haurà lloc per a les clarianes.

Ho haurem d’anar seguint, però a hores d’ara les precipitacions del cap de setmana semblen unes mica més generals, tot i no ser massa profitoses que les que esperem en les immediates hores.

La previsió del temps a Barcelona, permanentment actualitzada