Autor: Alfons Puertas

Van passant el dies, els mesos i els anys i la sequera sembla no tenir aturador. Malgrat que les sequeres són recurrents en el nostre clima, feia molt de temps que no se’n veia una de tan llarga i intensa a casa nostra.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va fer un estudi exhaustiu de les sequeres a Catalunya des del 1914 fins a data d’avui i la conclusió era que la sequera actual és la més intensa registrada en tot aquest període. Ara bé, hi ha algun antecedent anterior d’un episodi comparable amb l’actual?

Barcelona té la gran sort de disposar d’una sèrie instrumental continuada de dades de temperatura i precipitació de més de 240 anys. Hem analitzat aquesta sèrie, que és consultable a la web de l’SMC, per a cercar quan va ser la darrera vegada que va ploure tan poc a la ciutat.

Hem sumat la pluja registrada per a períodes de dotze mesos consecutius des de l’inici de la sèrie fins al desembre del 2023 per trobar els valors mínims corresponents a les diverses sequeres. La raó per no fer servir anys naturals (1 de gener-31 de desembre) és evitar que tongades puntuals de pluja importants que hi pugui haver a principis o a finals d’any emmascararin els episodis secs. Per tant, fer servir dades mensuals o fins i tot diàries dona una perspectiva més realista.

Fa 146 anys que no plou tan poc a Barcelona

Amb dades de precipitació des del 1787, han estat diverses les sequeres que s’han registrat a Barcelona. Algunes han estat francament dures, especialment les de l’inici del segle XIX.

En l’episodi actual, el registre més baix correspon als 251,5 l/m² acumulats entre el maig del 2021 i l’abril del 2022. Es tracta d’un registre molt per sota del que marca la mitjana climàtica corresponent al període 1991-2020, que és de 621,5 l/m².

Per trobar una situació comparable caldria recular 145 anys, fins al 1878. Entre el setembre del 1877 i l’agost del 1878 a Barcelona tan sols es van recollir 240,7 l/m² de pluja. Tot i això, aquest registre no és el mínim de la sèrie.

Les sequeres excepcionals de principis del segle XIX van deixar dades encara més impactants. Entre el maig del 1816 i l’abril del 1817 es van acumular 158,8 l/m², una xifra irrisòria.

Superar els 1.000 l/m² en 12 mesos és poc freqüent, però no impossible

Evidentment, al llarg d’aquests prop de dos segles i mig de dades de pluja a Barcelona també hi ha hagut períodes plujosos. S’ha superat la barrera dels 1.000 l/m² en 12 mesos en diverses ocasions, encara que sembli mentida.

El període més plujós correspon al comprès entre el setembre del 1971 i l’agost del 1972. Aleshores es van mesurar 1289,2 l/m², el doble del que acostuma a ploure en un any.

El segon lloc l’ocupen els 1184,8 l/m² del juny del 1875 fins al maig del 1876. És el període més plujós del segle XIX i es va donar pocs anys abans d’una greu sequera.