Dos anys després d'aquestes imatges, la investidura de l'alcalde, Xavier Trias pot mantenir el mateix somriure que aquell 1 de juliol. Ni la crisi ni el combat polític semblen erosionar un equip de govern amb una gestió que, per a una majoria dels ciutadans supera l'aprovat. (GESTIÓ) Malgrat que els que la consideren bona o molt bona van lleugerament a la baixa, els que la troben normal remunten i, per contra, els més crítics disminueixen respecte de l'última enquesta. Bones dades que es tradueixen també en la intenció de vot. Convergència i Unió tornaria a ser el partit més votat si avui hi haguessin eleccions. Es confirma, doncs, la tendència del baròmetre de fa mig any, Esquerra es manté en la segona posició, lluny de la tercera, Iniciativa. Qui frena la caiguda respecte d'enquestes passades és el PSC, encara, però, a distància dels resultats de 2011. El PP, en canvi, obté un percentatge irrisori habitual en els sondejos. A diferència de l'últim baròmetre, molt a prop de les eleccions al Parlament, la CUP no arribaria ara a l'1%. Pel que fa als líders municipals, Xavier Trias manté la mateixa nota que fa sis mesos, un 5,1. Jordi Portabella, que frega el cinc, i Ricard Gomà, amb un 4 i mig, repeteixen valoració. Puja una dècima Jordi Martí, desconegut encara per un 67% dels ciutadans. I Alberto Fernández supera el 3. Només l'alcalde aprova de tots ells. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "En aquests moments aprovar ja és un bon símptoma. Vaja, no és que sigui un bon símptoma, és que crec que és un gran símptoma. Si a això li afegeixes la valoració de la gestió i la intenció de vot, jo crec que tot aquest paquet configura una certa solidesa del projecte". La nota de Trias, però, ha baixat tres dècimes des de l'inici de mandat. De fet, obtenia millor nota quan era a l'oposició.

Amb un 10,9% els problemes econòmics ja superen en grau de preocupació la inseguretat, que és assenyalada per un 10,3% dels enquestats. En primera posició continua havent-hi l’atur, amb un 33,8%.

 

De fet, el 63,6% dels enquestats creuen que la situació econòmica familiar ha empitjorat en l’últim any. El 37,9% considera, però, que aquesta situació millorarà en el futur.

L’enquesta també ha preguntat sobre la situació actual a Barcelona i si ha millorat o empitjorat en els últims sis mesos. Un 49,3% de la població enquestada considera que ha empitjorat i el 29,1% diu que està igual. Sobre les perspectives de millora, el 55% dels enquestats són optimistes i creuen que millorarà, enfront un 24,3% que creu que empitjorarà i un 10,8% que considera que continuarà igual.

El baròmetre ha preguntat als barcelonins sobre l’escala ideològica i el sentiment de pertinença. Pel que fa a l’escala ideològica, el pensament d’esquerra i centre esquerra baixen i ho fan gairebé al mateix nivell que creix el pensament apolític, amb què s’identifiquen el 5,4% dels enquestats, quatre punts més que en l’informe anterior.

 

Sobre el sentiment de pertinença, un 33,5% dels barcelonins se senten tan espanyols com catalans, un 26% se sent més català que espanyol i un 22,3% se sent únicament català. El percentatge d’enquestats que se senten únicament espanyols ha crescut respecte de l’últim baròmetre i ha passat del 3,5 al 5,6%. També ha crescut el nombre de barcelonins que declaren sentir-se més espanyols que catalans, que han passat del 2,3 al 3,9%.