Vols saber quina és la cota de neu a Catalunya? Aquí pots utilitzar el cotímetre de betevé, una eina imprescindible des de mitjans de tardor fins a mitjans de primavera. Amb el cotímetre podràs veure si casa teva es troba per sobre de la cota de neu donada a la previsió del temps i, per tant, si es pot veure nevar en cas que hi hagi precipitació.

Cota de neu a Catalunya: què és?

Davant d’una situació de nevades a Catalunya, sempre es parla de la cota de neu. Es tracta de l’altitud sobre el nivell del mar per sobre de la qual la precipitació s’espera que sigui en forma de neu, mentre que per sota la precipitació és en forma de pluja.

Aquest nivell és molt variable. Depèn, principalment, de les condicions de temperatura i humitat. Per tant, al llarg d’una mateixa situació meteorològica o en funció de la zona, pot variar notablement.

Com funciona el cotímetre de betevé?

El cotímetre és un mapa de Catalunya en el qual es representa de color blanquinós tota la superfície que es troba per sobre d’una altitud determinada. Amb la barra que hi ha al lateral dret podeu canviar la cota que s’hi representa, des dels zero fins als 3.000 metres en intervals de 100 metres. D’aquesta manera, quan a la previsió del temps parlem d’una cota de neu en concret, podreu saber si casa vostra o la zona per on us heu de moure es troba per sobre i teniu números de veure nevar.

Cal tenir en compte que aquest mapa no indica en cap cas que hagi de nevar a tota la zona acolorida. Perquè nevi, òbviament, a banda de trobar-te per sobre la cota de neu, cal que hi hagi precipitació.

Les principals unitats de relleu

Catalunya és plena de serralades. No són poques les muntanyes que superen els 2.000 metres i, fins i tot, algunes arriben a sobrepassar els 3.000. Us presentem les sis principals unitats de relleu que hi ha i els cims més alts de cadascuna:

  • els Pirineus: la Pica d’Estats (3.143 m)
  • els Prepirineus: el Vulturó (2.649 m)
  • serralada Transversal: Puigsacalm (1.514 m)
  • els Ports de Tortosa-Beseit: Caro (1.441 m)
  • serralada Prelitoral: turó de l’Home (1.706 m)
  • serralada Litoral: turó d’en Vives (760 m)