Teòricament, les obres de la nova presó haurien d'haver començat fa dos anys i mig però aquí no s'ha mogut ni una sola pedra. Les màquines van enderrocar un troç de l'antiga nau industrial i des de llavors, ni rastre dels operaris. El govern de Convergència i Unió va heretar el projecte i des del primer dia ja va dir que el solar li semblava massa petit per encabir-hi tots els reclusos. La Generalitat va escollir els terrenys perquè són relativament a prop de la Ciutat de la Justícia, a poc més d'un quart d'hora en cotxe. Un detall important si tenim en compte que a la Model hi ha, sobretot, presos que estan en espera de judíci i, per tant, han d'anar sovint a fer tràmits als jutjats. Però no en són els únics. També hi ha interns que estan complint condemna i d'altres que només van a dormir al centre. Massa gent per un projecte com el de la Zona Franca. Per això, el Departament de Justícia aposta ara per construir dues presons, una a cada punta de la ciutat. GERMÀ GORDÓ, conseller de Justícia "Tancar la model suposarà fer un centre obert que suposem serà al nord de la ciutat i fer també un centre de preventius al sud." Un, el més gran, es construiria en aquests terrenys de la Zona Franca. Aquí estarien els presos pendents de judici. Els altres, els que estan en tercer grau, se n'anirien cap al Besòs, però no se sap exactament on. Els serrells d'aquest acord encara s'estan negociant amb l'Ajuntament i de moment, no hi ha cap data sobre la taula. El que està clar és que la maqueta de la nova Model que es va presentar fa anys es quedarà només en això, en una maqueta, perquè ara s'ha de repensar el projecte.

Fins ara la Generalitat sempre s’havia plantejat la construcció d’una sola presó per acollir els interns de la Model i mai no havia parlat de fer-ne dues. Però, aquest dimecres, Gordó, ha anunciat en una entrevista a Catalunya Ràdio que podrien ser dues les presons per absorbir els interns de la Model. El conseller no ha parlat d’emplaçaments concrets, però sí que ha parlat d’àrees on es poden construir els centres. Una seria la presó que s’ubicaria al nord de la ciutat, a tocar de la zona del Besòs, i l’altra, de preventius, es vol aixecar al sud de Barcelona, cap a la zona del Baix Llobregat o l’Hospitalet.

Precisament, el nou centre de preventius s’havia de situar en uns terrenys de la Zona Franca on fins i tot s’havien començat a fer obres que fa quasi dos anys que es van aturar. Sobre aquest espai, el conseller no s’ha referit i, per tant, queda a l’aire saber si la Generalitat ubicarà un dels dos centres en els terrenys de la Zona Franca o bé busca nous emplaçaments. El tancament de la Model és una reivindicació antiga dels veïns de la Nova l’Esquerra de l’Eixample, que fa anys que demanen que l’edifici es transformi en equipaments per al barri i que veuen com el projecte no arriba mai.