L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha participat aquest dimecres en la trobada anual amb periodistes “L’alcaldessa respon”, al Col·legi de Periodistes de Catalunya; és l’última trobada del mandat, abans de les eleccions municipals del 2023. De fet, a l’inici de la intervenció Colau ha reiterat que “vull guanyar i liderar un pacte d’esquerres” —com ja ha passat aquest mandat amb el pacte de govern amb el PSC i el suport d’ERC en polítiques clau— i que no pactarà amb Xavier Trias (Junts).

Més enllà dels comicis, la xerrada de l’alcaldessa ha tingut l’Eixample com a protagonista en bona part de la intervenció. D’una banda, perquè Colau ha anunciat la compra de dues finques (amb 24 pisos) en plena superilla de l’Eixample “per combatre l’especulació” i que els veïns “es puguin quedar al districte a un preu assequible”. De l’altra, també perquè ha respost a les paraules d’alguns antropòlegs, que han titllat el seu govern de “classista” per haver posat, diuen, més l’accent en l’Eixample que en altres districtes.

No és cert que a l’Eixample invertim més que en altres barris. A la Marina hem fet la inversió més gran de la història”
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

També sobre habitatge, l’alcaldessa ha instat la Generalitat a “seure immediatament” —ara que hi ha un acord de pressupostos al govern català— perquè l’executiu “iguali, com a mínim, les compres d’habitatge que ha fet Barcelona”. En aquest sentit, Colau ha proposat a la Generalitat “començar per la Casa Orsola.

Colau endureix el to contra els fons d’inversió

L’alcaldessa també ha tingut un missatge dur per als fons d’inversió, quan el degà del Col·legi de Periodistes, Joan Maria Morros, li ha preguntat pels grans esdeveniments que acollirà la ciutat. Ha dit que, “si venen a especular i a fer fora els veïns, no volem per a res les seves inversions” i ha assegurat que no li interessen els grans esdeveniments en els quals participin fons d’inversió.

Ja se les poden confitar, les inversions. No volem fons voltor que vinguin a especular. No són benvinguts, els farem la vida impossible”
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona
colau alcaldessa respon 2023
L’alcaldessa, Ada Colau, i el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros

No a l’ampliació de l’aeroport

L’acord per als pressupostos de la Generalitat entre ERC i el PSC també preveu que l’aeroport del Prat “guanyi capacitat” i l’alcaldessa hi ha reaccionat. Ha reiterat el “no a l’ampliació de l’aeroport” i ha avisat que, més enllà de la “declaració política” que inclou l’acord de pressupostos, si l’ampliació de l’aeroport s’ha de votar al Parlament els comuns hi votaran en contra.

Cap estudi parla de benefici econòmic per a la ciutat, només sabem que arribarien 20 milions de turistes més. No hi caben! Defensar l’ampliació és negacionisme climàtic”
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

“L’alcaldessa respon” 2023 ha arribat just l’endemà que el candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, protagonitzés una conferència al costat del president català, Pere Aragonès. En l’acte, el republicà va proposar “la via Maragall” com a alternativa al “pèndol” Trias-Colau.