festa ruptura ramadà parc clot 2024

El Parc del Clot ha estat un dels espais on la comunitat islàmica de Barcelona ha celebrat aquest dimarts la festa de la ruptura (Id al-fitr), que marca el final del dejuni del ramadà. L’organització ha estat a càrrec del Centre Cultural Islàmic Català i la Mesquita Hamza. Aquesta comunitat surt al carrer o a grans equipaments a celebrar l’Id al-fitr, perquè és un dia de gran afluència de fidels i els llocs habituals de trobada queden petits.

Una festa que s’allarga tres dies

La festa de la ruptura és un dia alegre. La comunitat es reuneix a primera hora del matí per fer una petita pregària comunitària i durant el dia visitaran familiars, amics i també persones necessitades o que estiguin soles. Abans de la pregària, és tradició que el cap de família doni una almoina (zakât al-fitr) equivalent a un àpat per cada membre de la unitat familiar. La festa per celebrar el final del dejuni s’allarga durant tres dies i és una oportunitat per reforçar els llaços de la comunitat. Juntament amb la festa del sacrifici (Id al-adhâ), és una de les dues festes del calendari islàmic. A Barcelona, hi ha diferents comunitats musulmanes d’orígens culturals diversos i també barcelonins que l’han triada com a camí.

La festa de la ruptura és una de les celebracions principals del calendari islàmic.

El mes del ramadà

El ramadà és el nom del novè mes del calendari lunar islàmic. Com que es guia per aquest calendari, va fent rotació per totes les estacions de l’any. Es considera que aquest mes el profeta Muhammad va rebre la primera revelació i va néixer l’islam. Durant aquest període, els fidels compleixen el quart pilar de l’islam, el dejuni, de menjar, beure o mantenir relacions sexuals, des de l’alba fins a la posta de sol. Sempre, això sí, que les condicions de salut ho permetin i se sigui major d’edat. El mes del dejuni té un alt component social i comunitari.