Fa cinc mesos de l’esclat de la invasió russa a Ucraïna i els refugiats que s’han instal·lat a la ciutat miren d’estabilitzar-se: trobar un lloc on viure més definitiu que un hotel i també una feina mentre el conflicte s’allarga. Justament de feina, alguns ucraïnesos n’han trobat a través de Barcelona Activa, on des del 5 de maig un equip de professionals els assessora i orienta.

Des que l’agència barcelonina va encetar el servei ha atès 125 persones refugiades, la majoria dones amb fills a càrrec com l’Olena Dovhan, de 37 anys i originària d’un petit poble a tocar de Kíiv, la capital. A l’inici d’arribar a Barcelona tot ho veia molt complicat, però han passat els mesos i ara té una llar d’acollida i una feina que li permet mantenir la família i aixecar l’ànim.

Olena, 37 anys: “Treballar t’ajuda a no pensar en la guerra”

“Volia trobar una feina perquè em sentia poc útil, tan sols consumint… Treballar també t’ajuda a no pensar tant en les preocupacions, estàs ocupada i no rumies gaire en coses que no pots canviar“, relata Dovhan, sincera. Fa tot just 15 dies que treballa a l’empresa de comunicació Dow Jones en part gràcies a l’ajut i a les portes que li ha obert Barcelona Activa.

A banda d’oferir atenció individual i personalitzada, l’agència també organitza sessions grupals amb traductora en què, per exemple, els donen eines per preparar el currículum i les entrevistes i accedeixen a una borsa d’ofertes laborals. El repte és majúscul perquè, molt sovint, a la barrera idiomàtica cal sumar-hi la incertesa del conflicte bèl·lic i la dificultat per homologar títols universitaris.

Barcelona Activa feina ucraïnesos
Olena Dovhan a la seu de Barcelona Activa, al número 162 del carrer de la Llacuna

“Busco qualsevol tipus de fina… Tinc formació en Recursos Humans, però com que encara no conec l’idioma, ara m’està bé qualsevol oferta“, narra la refugiada Ana Vachahanian, que assisteix a les sessions col·lectives. Tot i les adversitats, de casos d’èxit, n’hi ha i així ho corrobora Lourdes Sugranyes, directora d’Ocupabilitat Inclusiva i Formació de Barcelona Activa.

A la ciutat hi ha feina, hi ha oportunitats. Tenim persones que ja s’han inserit al mercat laboral amb la seva professió o bé s’han adaptat a les ofertes de treball que hi havia”, explica Sugranyes. Per rebre informació sobre aquest servei, s’hi pot contactar a través del telèfon 608 573 263 (via trucada o via WhatsApp) o el correu electrònic porta22@barcelonactiva.cat.