A Barcelona viuen 5.382 ucraïnesos, que estan vivint amb angoixa i preocupació la invasió del seu país per part de les tropes russes. La població s’ha pràcticament doblat en els últims 10 anys. De fet, ja s’han començat a mobilitzar i aquest dijous al matí s’han concentrat davant del consolat de Rússia, a l’avinguda de Pearson. Durant el dia hem vist molts vídeos de llargues cues de vehicles per aconseguir sortir del país.

Ara bé, molts ucraïnesos han optat per quedar-se dins la frontera, ja sigui en espera de noves indicacions de les autoritats o bé perquè no tenen on a anar. És el cas de la família de la periodista ucraïnesa Oleksandra Molotkova, que viu a Barcelona i ha explicat al ‘bàsics’ com viuen el conflicte des d’aquí. “Hi ha embussos molt grans per sortir de la ciutat però també hi ha milers de persones que es queden en espera del que hagi de passar”, ha afirmat.

Per les notícies que arriben als ucraïnesos de Barcelona, l’ofensiva de Rússia els ha agafat per sorpresa. La membre de l’Associació d’Ucraïnesos a Barcelona Yuliya Dovgopola ha explicat que “estàvem pendents dels esdeveniments, que passés alguna cosa, però en cap cas ens imaginàvem un bombardeig de matinada ni que s’iniciés una guerra oberta amb morts, inclosos nens”.

Víctimes mortals, també nens

A les quatre de la matinada el president rus, Vladímir Putin, ha confirmat en una declaració emesa per la televisió que començava la guerra contra Ucraïna amb bombardejos a diverses localitats, també la capital, Kíev. El líder d’Ucraïna ha decretat la llei marcial i ha tancat l’espai aeri. En un missatge televisat també s’ha dirigit a la població russa per demanar que aturin Putin. Malauradament ja hi ha víctimes mortals i ferits.

L’espera s’està fent molt llarga, hi ha una calma tensa, hi ha moltes persones que volen marxar però també moltes que es queden i esperen què ha de passar. “A Kíev hi ha molt pànic, tothom vol sortir de la ciutat, però milers de persones es queden a la ciutat a esperar quin ha de ser el pas següent” , ha explicat. És el cas de la seva família, que ha optat per menjar.

Poca confiança amb la comunitat internacional

Dovgopola s’ha mostrat escèptica envers l’ajuda que rebi Ucraïna per part de la comunitat internacional. “Quin nivell de defensa podem esperar, si des de fa setmanes la implicació que ha mostrat l’OTAN i la UE no ha estat total?”, s’ha preguntat. També ha alertat sobre les notícies falses que ens arriben de mitjans internacionals, que moltes vegades informen des de fora d’Ucraïna “amb la realitat esbiaixada”.

En aquest sentit, Molotkova considera que des d’Europa s’ha infravalorat la política de Putin: “Europa ha jugat a una diplomàcia molt flonja, molt suau, i això no funciona amb Putin”, ha apuntat.