L’acte central del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones s’ha fet aquest migdia a la plaça de Sant Jaume. Hi han participat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha dit que la lluita contra la violència masclista ha de ser qüestió d’Estat i que no es pot “consentir que hi hagi víctimes any rera any.” A Barcelona, aquest any tres dones han estat assassinades en crims masclistes, tot i que la violència envers les dones s’estén molt més. De fet, una enquesta de l’Ajuntament alerta que una de cada tres barcelonines admet haver patit una agressió sexista al llarg de la seva vida. Per tot plegat, la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha fet una crida a no acostumar-se a aquestes xifres que considera “esfereïdores”. També hi ha assistit la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada,  que ha explicat que , “si volem ser una societat avançada i democràtica cap dona pot ser víctima de violència.”

En el  manifest es recorda que la violència contra les dones és un problema de tota la societat, no només de les dones, i s’alerta que les dades d’agressions són alarmants. També es denuncia la normalització de conductes delictives contra les dones i es fa una crida a construir una societat que no toleri la violència masclista. En aquest sentit, s’assenyala directament violadors, assetjadors, abusadors, maltractadors com a culpables de la violència que ataca les dones diàriament.

“Estem tipes de ser notícia, de convertir les dones assesinades en xifres, de ser víctimes, que enws matin, insultin, grapegin, vexin, violin, que ens utilitzin, i tot pel simple fet d’haver nascut dones.”

El manifest fa un toc d’alerta als mitjans de comunicació que “fan espectacle al servei de l’audiència” de la violència masclista i justifiquen, en alguns casos, el comportament de maltractadors i violadors. També s’apunta directament als empresaris de l’oci nocturn, als quals es demana que “no siguin còmplices de la violència masclista”, usant les dones com a reclam i “posant-ho fàcil als abusadors que troben als locals la coartada perfecta”. També  es posa al punt de mira els professionals de la publicitat que “sexualitzen” la dona  i ofereixen imatges de “dones sotmeses i humiliades per vendre el que sigui”. També es critica l’actitud de professionals del món de la justícia i la policia quan “infravaloren les denúncies de les dones i menystenen els testimonis”.

Un cop llegit el manifest, s’ha fet un minut de silenci en homenatge a les víctimes, i la periodista Mònica Planas ha llegit un manifest unitari que subscriuen institucions com la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona o l’Associació Catalana de Municipis.