Els veïns del Raval alerten d’un repunt del problema de la droga al barri. Reconeixen que han detectat un repunt de narcopisos l’últim any i asseguren que el consum al carrer s’ha incrementat. Des de la plataforma Acció Raval, Ángel Cordero, ha explicat en una entrevista al ‘bàsics’ que l’entitat ha detectat 60 pisos al barri ocupats per màfies, 12 dels quals funcionen com a punt de venda de droga. “És evident que no s’ha fet prou tasca de prevenció. Tenim un repunt de narcopisos al Raval i cada setmana recollim un cas nou”, ha remarcat Cordero.
Això implica un problema relacionat: “El consum de droga s’ha traslladat dels narcopisos al carrer, recollim el mateix nombre de xeringues al Raval que el 2018, i això és símptoma que no s’ha fet la feina que calia”, ha apuntat. Per posar fi al tràfic de drogues al barri cal reduir primer el nombre de pisos i locals buits que ocupen les màfies, aprofitant que els propietaris no se’n fan càrrec. Per això els veïns creuen que “la fiscalia hi té un paper molt important”, per intervenir d’urgència en els processos que calgui per agilitzar els tràmits.
“La solució no és només policial”
Davant la convocatòria aquest divendres de la reunió de la junta de seguretat del districte, en què els regidors faran balanç de quina és la situació als barris, Cordero espera que “no s’arribi a la conclusió que més policia és millor”. En aquest sentit, els veïns apressen que, d’una banda, “es comencin a generar dinàmiques de treball per atendre el problema dels narcopisos”, amb també la implicació de Salut Pública.
De l’altra, demanen que s’ampliïn els equipaments de sales de venipunció a altres districtes de la ciutat. “Podem reduir per un termini de temps força llarg la problemàtica ampliant la xarxa i així no tots els casos es concentren al Raval”, ha dit Cordero.
Les associacions de veïns ja van tenir aquest dimarts una reunió amb el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle. Cordero ha explicat que “l’acció policial actual no és suficient” i demana més coordinació dels Mossos i la Urbana per no tornar a la situació d’anys enrere, el 2018, quan la situació va portar al límit el barri. “És evident que no s’ha fet prou tasca de prevenció, cal posar en marxa un pla integral de prevenció per atendre el problema, fa temps que ho demanem”, ha dit.
“Si hi ha gent consumint al carrer al Raval és perquè hi ha punts de venda. Necessitem polítiques per reduir habitatges i locals destinats a l’especulació que estan buits i aprofiten les màfies”.
Les peticions dels veïns: canal directe de denúncia, contacte amb la propietat i coordinació policial
Entre les demandes que les entitats veïnals han fet arribar a l’Àrea de Seguretat i Prevenció de l’Ajuntament, destaquen un canal específic —a banda del 112—, “sigui per telèfon o correu electrònic”, perquè els veïns puguin denunciar una ocupació per narcotràfic o enviar-hi informació relacionada.
També demanen que la informació sobre la situació del pis es comuniqui a l’Àrea d’Habitatge perquè tingui dades per sancionar la propietat, “si abandona les seves responsabilitats”. “Sobretot si no denúncia o no es fa càrrec dels desperfectes a la comunitat”, apunten.
En aquest sentit demanen, també, més involucració per part dels cossos policials, personant-se de tant en tant a la finca si no es desallotja “per evitar que els narcotraficants la utilitzin de punt de venda o que amenacin els veïns”. Si aquests últims han interposat denúncia, també exigeixen que es considerin “un sol cas” per tenir més força.