El Banc de Sang i de Teixits ha iniciat la tradicional campanya d’hivern amb l’objectiu d’aconseguir les màximes donacions possibles durant el període de vacances de Nadal. Aquesta és una època en què les donacions baixen un 25 % pel canvi d’hàbits de la ciutadania, coincidint amb les festes nadalenques. La necessitat principal són les plaquetes, que tenen una caducitat de cinc dies i permeten, entre d’altres, els tractaments de càncer.

Per incentivar les donacions, el Banc ha activat la campanya “Amic invisible”, en què els receptors agraeixen als donants l’oportunitat de rebre tractament. Per això, des del 23 de desembre, s’han organitzat més de 200 col·lectes en diferents punts de tot Catalunya, i alguns centres, com l’Hospital Clínic, han obert fins i tot en diumenge per facilitar la donació.

Es calcula que, durant les festes de Nadal i fins després de Reis, més de 2.000 malalts rebran sang als centres hospitalaris de Catalunya. Després de cada donació, tots els donants s’emportaran una postal de persones que han necessitat sang en algun moment de la vida i que els han volgut escriure un missatge d’agraïment.

A través del web donarsang.gencat.cat es poden consultar els punts de donació més propers. A Catalunya, cada dia calen 1.000 donacions per atendre les necessitats dels malalts. De forma general, pot donar sang qualsevol persona d’entre 18 i 70 anys i en bon estat de salut.