En cinc anys han emigrat prop de 20.000 joves catalans, 10.000 només en els darrers dos anys. Una xifra que el sindicat UGT llegeix negativament, perquè considera que es tracta de “mobilitat forçada”. Les destinacions majoritàries són Europa -França, Andorra, Alemanya, Suïssa i el Regne Unit- i, en segon lloc, països d’Amèrica del Sud, com l’Argentina, Veneçuela o el Brasil. L’informe presentat per Avalot indica també que la majoria dels joves residents a l’estranger, 44.319 persones, són barcelonins.

El sindicat denuncia que els joves emigren per les dificultats que hi ha a Catalunya a l’hora de trobar una feina digna. De fet, les darreres dades de l’OCDE indiquen que un 44% dels joves espanyols entre 25 i 29 anys tenen una ocupació per sota del seu nivell educatiu.

Avalot critica que les condicions laborals al país són precàries i que la majoria dels contractes són temporals. Pel que fa a la desocupació, un 33,9% de joves entre 16 i 29 estan aturats i, d’aquests, un 17,4% ho són de llarga durada.