Amb aquest gest, el Grup del Treball Estable de les Religions ha volgut simbolitzar la unió en favor de la pau i contra el terrorisme. Els representants de la comunitat musulmana desmarquen la seva religió de l'atac a la revista francesa. MOHAMED HALHOUL, secretari general de la Federació Consell Islàmic de Catalunya "No és concebible, no acceptable, no forma part de la nostra tradició. No té res a veure amb els musulmans d'aquí ni d'arreu del món." MOHAMMAD IQBAL, portaveu del centre islàmic Camí de la Pau "És la nostra obligació també sortir al carrer i dir: 'Prou!' No en el nostre nom, no ens sentim identificats amb els terroristes ni amb els bàrbars, ens sentim identificats amb l'entorn on vivim." Al carrer, l'atac d'ahir al setmanari francès ha centrat avui moltes converses. Per tal d'aconseguir-ho els experts en el món àrab reclamen que les autoritats i els mitjans de comunicació facin pedagogia perquè no es trenqui la cohesió social. MOUSSA BOUREKBA especialista del CIDOB en món àrab Algunes de les grans pors després dels fets del 7 de gener són l'augment de la xenofòbia i l'efecte crida dels terroristes radicals.

Segons Mohammad Iqbal, “és la nostra obligació sortir al carrer i dir prou i dir que no ens sentim identificats amb terroristes i bàrbars”. Iqbal ha defensat la llibertat d’expressió i ha instat a qui no estigui d’acord amb alguna forma d’expressió a recórrer a la justícia. Segons ell, els terroristes “no tenen cap tipus de creença perquè la religió no et permet que treguis la vida a la gent”.

Rebutjar els radicalismes i els “extremismes violents”

El Consell Islàmic Cultural de Catalunya ha assegurat que l’acte “violent i aquesta macabra acció criminal i terrorista és un atac a la democràcia i a la llibertat de premsa”. L’associació ha expressat el condol a les famílies de les víctimes i ha fet una crida “a tots els que creiem en la justícia i en la democràcia a estar més units per continuar treballant per la pau”.

La comunitat musulmana reclama pedagogia

Els experts en el món àrab i la població musulmana es mostren preocupats per l’increment de la xenofòbia a la societat europea. Denuncien el populisme emergent d’alguns partits polítics que amb els seus missatges dilueixen les diferències entre els seguidors de l’islam i els islamistes radicals. Per aquest motiu fan una crida a les administracions i als mitjans de comunicació per tal que es faci una pedagogia intensa que contribueixi a la cohesió social.