L’Audiència Nacional ha acceptat que unes 70 persones es personin en el judici dels atemptats de l’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils per decidir si reben el reconeixement com a víctimes. Del total de 90 persones que ho van sol·licitar, aquestes 70 són els que el metge forense ha determinat que poden tenir lesions derivades d’aquell succés. Ho ha explicat Sara Bosch, psicòloga i presidenta de la Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats pel Terrorisme (UAVAT) en un debat al programa ‘El matí de Barcelona’, de betevé, en el qual també ha participat Robert Manrique, assessor de l’entitat, i víctimes dels atemptats de la Rambla (2017) i d’Hipercor (1987). Segons la UAVAT, el judici dels atemptats se celebrarà a principis de març del 2020.
Les seqüeles psicològiques, les més difícils
Hi ha dues vies per ser reconegut com a víctima d’un atemptat terrorista: la sol·licitud a través del Ministeri de l’Interior o bé la via judicial. En el cas d’Interior, la UAVAT es queixa de les dificultats amb què es troben les víctimes, sobretot les que tenen seqüeles psicològiques, perquè l’Estat les reconegui. Fins ara, Interior només ha reconegut 14 víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017, i només una d’elles és una víctima psicològica. Les 63 sol·licituds restants han estat totes denegades.
Bosch lamenta que només hi ha un any de marge després d’un atemptat per presentar la sol·licitud com a víctima però que, en canvi, les seqüeles psicològiques a vegades no surten fins un temps després quan el termini legal ja s’ha acabat.
El cas del Ramón després del 17-A
El Ramón Serrano és un exemple del que denuncia la UAVAT. El dia de l’atemptat de la Rambla va baixar de l’autobús en què viatjava per atendre les víctimes del passeig. Tot i la duresa del que va viure, al principi no hi va donar importància, i només va rebre tres trucades d’ajuda psicològica per telèfon a través del CUESB, el servei d’emergències de l’Ajuntament. Les pors li han arribat després, com quan va tenir fa uns dies un atac de pànic en veure una furgoneta de lloguer baixant per la Rambla. Denuncia que cap administració no s’ha posat en contacte amb ell. “A la UAVAT em van trobar”, relata, però ja havia passat un any quan al febrer va presentar la documentació a Interior per ser reconegut com a víctima. Li han denegat per estar fora de termini.
Encara hi ha víctimes d’Hipercor sense reconeixement
Robert Manrique, víctima d’Hipercor i assessor de la UAVAT, assegura que les coses no han canviat tant des de l’atemptat de l’any 1987, i denuncia que molts cops no hi ha el reconeixement de víctima perquè la persona no era al lloc dels atemptats, tot i haver perdut familiars molt propers com un fill o la parella. “32 anys després hi ha més de 30 víctimes d’Hipercor que encara estan esperant una resposta”, afirma. Denuncia la inacció de les administracions. També en el cas de l’atemptat de la Rambla. on, dos anys després, l’entitat encara continua buscant víctimes. “Estem trobant víctimes físiques que s’han curat a casa seva” afirma Manrique. També denuncien que els llistats de víctimes d’Interior, de Justícia i de la Generalitat no coincideixen. Justícia diu que n’hi ha 170 i Interior, 137. “On són els 40 que falten?”, lamenta.