L’octubre no ha estat el més càlid de la sèrie històrica de l’Observatori Fabra, però sí que ha entrat a la llista dels 10 més suaus, amb una temperatura mitjana de 2,7 ºC superior a la normal. Aquesta anomalia tèrmica també s’ha traduït en forma d’un registre excepcionalment càlid a l’aigua superficial del mar a Barcelona.

Això ho ha comprovat en Diego Lázaro, l’observador meteorològic que pren setmanalment la temperatura de l’aigua del mar a 1 m de profunditat a la Barceloneta. Des que va iniciar les mesures, l’any 2006, mai havia anotat una temperatura mitjana tan elevada com la d’aquest octubre, que ha estat de 22,3ºC; 1,0ºC per damunt la  mitjana. La dada d’enguany ha superat en 0,5ºC els antics rècords de l’octubre enregistrats els anys 2011, 2012 i 2014.

El meteoròleg també destaca al seu blog que caldrà estar pendents de com evoluciona la temperatura de l’aigua del mar d’aquí a finals d’any, perquè el 2017 podria ser el més càlid de la sèrie. De moment, aquest any ja ha deixat la temperatura màxima absoluta de la sèrie (27,6ºC), i quatre màxims absoluts pel que fa a la temperatura mitjana mensual de la sèrie.

L’aigua del mar a la Mar Bella, encara a 20 graus 

El repte d’aquest divendres  d”El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm, ha estat mesurar la temperatura superficial del mar a l’espigó de la Mar Bella per tal de comparar-lo amb el valor que s’enregistrarà la setmana vinent, que vindrà marcada per un brusc canvi de temps i temperatures gairebé d’hivern.

La temperatura superficial anotada ha estat de 20,2 ºC, encara superior al que seria habitual per a les dates.

El descens tèrmic previst a partir de dilluns podria afavorir una normalització de la temperatura de la capa més pròxima a la superfície marina.