Les últimes tecnologies arriben a les entitats que ofereixen ajuda humanitària com a eina per sensibilitzar i aconseguir donacions. Durant totes les Festes de la Mercè, ACNUR proposa posar-se en la pell d’un exiliat utilitzant unes ulleres de realitat virtual. El vídeo mostra tot el procés de l’exili, des de l’esclat bèl·lic fins a l’arribada a un camp de refugiats, on els voluntaris d’ACNUR ofereixen ajuda humanitària. La coordinadora de l’àrea de Captació de Socis d’ACNUR a Catalunya, Laura Esquivel, explica que els usuaris, després d’utilitzar aquesta tecnologia tan immersiva, estan “molt emocionats”. “L’experiència que tenim d’ençà que fem servir aquests dispositius és molt satisfactòria per tot el que fem sentir a la gent“, comenta Esquivel.

Al mateix temps, també es pot entrar en una de les tendes que s’utilitzen als camps de refugiats, i comprovar com és l’espai i les condicions en què els toca viure. A l’interior hi ha unes mantes, una màrfega i algun estri de cuina, el material que es rep quan s’arriba a una d’aquestes instal·lacions. Tot plegat serveix als usuaris per acostar-se a la vida dels refugiats i entendre la seva situació, fet que ajuda a l’entitat a l’hora d’aconseguir socis que vulguin fer donacions i ajudar a la causa.

Associa’t a la Festa

Segons els organitzadors de l’esdeveniment, aquest nexe d’unió de diferents entitats de la ciutat ha de servir per acostar les associacions als barcelonins i fer-les partícips de les Festes de la Mercè. El director de l’àrea d’Acció Comunitària de l’Ajuntament, Óscar Rebollo, assegura que “la filosofia és la mateixa que cada any: fer-ho plegats”. Segons Rebollo, es vol aconseguir que la plaça de Catalunya “sigui un espai per l’expressió dels projectes col·lectius i de l’energia comunitària”.

Les diferents entitats poden anar passant pels espais habilitats per fer-hi activitats, com ara tallers o música. Precisament per dotar de ritme la plaça de Catalunya, l’Associa’t a la Festa disposa també d’un escenari pel qual van passant grups que interpreten tot tipus de cançons. A més a més, hi ha dos punts de la plaça on els assistents poden ser creatius i pintar uns murals per deixar-hi un record col·lectiu.