Els primers moments de tensió s’han viscut davant de la seu de l’ANC. Un grup de persones favorables al referèndum s’han posat, de manera espontània, davant dels manifestants amb estelades i cridant consignes independentistes. Els Mossos d’Esquadra han fet un cordó policial per separar els dos grups, fins que els proreferèndum han marxat al ritme del “Passi-ho bé”. Els concentrats, de la seva banda, han exhibit pancartes contràries al dret a decidir: “España no se vota”, es podia llegir en una. També han insultat l’ANC i han cridat “Puigdemont a la prisión”.

Complicitat amb la Guàrdia Civil

La concentració s’ha desplaçat de l’Eixample a Gràcia, fins a la caserna de la Guàrdia Civil que hi ha a la travessera de Gràcia. Al llarg del recorregut, desenes de manifestants han insultat transeünts contraris a la ultradreta i, fins i tot, han llançat escopinades a alguns conductors que s’han creuat amb ells, tal com han fet públic alguns tuitaires. Una periodista francesa també ha denunciat que ha rebut amenaces.

Una part dels manifestants s’ha dirigit a la caserna per donar suport al cos policial, després del rebuig expressat per més de 40.000 persones a la macrooperació de dimecres passat. De fet, en aquest moment, alguns agents de la Guàrdia Civil han respost als crits de “No esteu sols” sortint de la caserna i saludant els manifestants amb banderes espanyoles.

Al llarg dels gairebé 20 minuts en què ha durat la concentració davant de la caserna, s’han viscut moments de més tensió quan un jove transeünt ha cridat “independència” i alguns ultradretans, com a resposta, l’han agredit. Els Mossos d’Esquadra han dit a les xarxes socials que investiguen l’agressió.