15 anys enrere, la unió de totes les associacions de veïns de l’Eixample durant la campanya d’AVE pel Litoral els va donar bons fruits. Ara, aquestes entitats recuperen l’antiga coordinadora per fer front als reptes actuals, entre els quals hi ha la superilla, que ja s’ha començat a executar al districte. Però tenen altres fronts comuns, com els serveis per a gent gran, l’habitatge, el turisme o la gentrificació. La contaminació atmosfèrica i acústica a causa del trànsit que travessa cada dia l’Eixample és una de les preocupacions que també comparteixen.
Manca històrica d’equipaments
La manca històrica d’equipaments al districte és un tema clau. A la Dreta de l’Eixample, després d’aconseguir que l’Ajuntament comprés el Taller Masriera, segueixen batallant pels usos que ha de tenir. A l’Esquerra lluiten perquè avanci el projecte de la presó Model. Tenen com a exemple l’Ateneu de la Sagrada Família i altres espais que els veïns van aconseguir després de batallar per l’antic Cinema Niza.
També els preocupa especialment el col·lectiu de gent gran, ja que és un districte molt envellit i els alerta la manca de serveis i equipaments. I en salut tenen reptes al davant com el futur CAP del Fort Pienc. Trini Capdevila, de l’AV Esquerra de l’Eixample, puntualitza que “quan hi ha tants fronts oberts cal anar a l’una, perquè si no es fa pressió a l’Administració, l’Administració s’adorm”.
Si no es fa pressió a l’Administració, l’Administració s’adorm
Preu de l’habitatge, turisme i gentrificació
La Dreta no és l’únic dels barris afectats per la pujada dels lloguers i l’expulsió dels veïns. Afecta especialment la Sagrada Família i algunes zones de la resta de barris. En múltiples ocasions, s’han mobilitzat per donar suport als veïns davant de desnonaments i creuen que junts poden fer-ho millor. Els preocupa especialment el que anomenen desnonaments invisibles, gent que deixa casa seva sense emprendre accions judicials.
Creuen que han de trencar amb el tòpic que a l’Eixample es viu millor que en altres zones de la ciutat. Aquesta lluita té a veure amb alguns aspectes negatius del turisme, com la proliferació d’habitatges de luxe.
La contaminació és un dels temes centrals, lligat al model superilla
Un dels aspectes més complexos són la reducció del trànsit i la contaminació, que consideren que s’han de reduir de manera dràstica. Jordi Casanovas, de l’AV Fort Pienc, insisteix que és molt relatiu que a l’Eixample es visqui bé perquè pateix un volum de trànsit molt elevat, amb el que representa de contaminació acústica i atmosfèrica.
És molt relatiu que a l’Eixample es visqui bé perquè pateix un volum de trànsit molt elevat, amb el que representa de contaminació acústica i atmosfèrica
Altres temes que volen treballar de manera conjunta és el dèficit de zones verdes, per la qual cosa demanaran una revisió del Pla General al districte, i que es canviï la qualificació d’alguns espais com ara la plaça de Tetuan. Amb això, confien que també es puguin protegir millor aspectes patrimonials.
Els sis barris de l’Eixample hi estan representats
La coordinadora la formen representants veïnals dels sis barris de l’Eixample: Jaume Artigas per la Dreta de l’Eixample, Trini Capdevila per l’Antiga i la Nova Esquerra de l’Eixample, Pep Sala per Sant Antoni, Jordi Casanovas pel Fort Pienc i Marina Cummellas per la Sagrada Família. Faran pinya per anar plegats davant les administracions públiques amb els temes més crítics i urgents del districte.