Diversos afectats per l’actuació dels cossos policials durant el referèndum i els seus equips jurídics han constituït l’Associació Democràcia i Justícia per Catalunya amb la intenció d’internacionalitzar el que consideren una vulneració dels seus drets fonamentals. Aquest divendres han presentat la nova associació a l’Ateneu Barcelonès, amb la complicitat de l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l’Oficina de Drets Civils de la Generalitat.
A diferència d’altres associacions similars, el seu objectiu és donar suport a qualsevol persona afectada de manera directa o indirecta per accions de vulneració dels drets civils a l’estat espanyol des de l’1 d’octubre fins a l’actualitat i denunciar la situació no només davant del Tribunal Suprem sinó a instàncies internacionals, com per exemple els relators de l’ONU de la llibertat d’expressió, de lliure manifestació o contra la tortura. També tenen previst elevar la denúncia al Consell d’Europa.
“La via dels relators té més recorregut del que inicialment es pensa”, considera Núria Garrido, una de les advocades dels afectats, “no són realment demandes judicials, i les comunicacions que fan no són sentències, però el Tribunal de Drets Humans ho considera a l’hora d’interpretar possibles vulneracions i també el Tribunal Suprem espanyol hi ha casos en què ha fixat que la jurisprudència dels relators de l’ONU és vinculant”.
La presentació s’ha fet en una sala per a una seixantena de persones, amb l’aforament complet. Una quarantena d’assistents se n’han quedat fora, i se’ls ha hagut d’organitzar un segon torn de presentació.