El jutge ho deixa molt clar. El que va es fer a la plaça de Catalunya va ser un operatiu de neteja i no un desallotjament. I prova d'això són, segons ell, les comunicacions que hi va haver aquell dia entre els comandaments dels Mossos. Abans de les set del matí els Mossos ja van avisar els manifestants que havien de treure tots els objectes perillosos de cara a una possible celebració blaugrana l'endemà. Centenars de persones van rodejar els camions de neteja i és llavors quan s'autoritza l'ús de la força. Unes càrregues que el magistrat considera proporcionades. MANEL PRAT, director dels Mossos d'Esquadra "És important que el paper de la policia no es posi en dubte i que l'ús de la força no es pugui posar en dubte..." I pel que fa a la Guàrdia Urbana, el jutge considera que va tenir un paper més aviat secundari. Els agents es van dedicar a recollir els objectes perillosos i a deixar-los en un magatzem municipal a disposició dels seus propietaris. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament El jutge considera que no es va vulnerar el dret de reunió dels manifestants. Bàsicament, perquè es tractava d'una concentració espontània. I és en aquest punt on aprofita per defensar l'acampada del 15-M. La considera com una clara expressió democràtica. S'arxiva així un procés judicial que ha portat davant els tribunals la cúpula dels Mossos i la Guàrdia Urbana. La querella, la van presentar una cinquantena de persones ferides durant les càrregues policials. Avui ja han anunciat que recorreran. ANAÏS FRANQUESA, advocada dels querellant Consideren, a més, que no s'han citat a declarar alguns testimonis importants. Tampoc no es fa referència que els agents no portessin el número d'indentificació en un lloc visible, tal com marca la llei.

El jutge argumenta dos motius essencials per sobreseure el cas. D’una banda, considera que l’actuació va ser proporcionada “perquè amb la retirada d’objectes evitaven l’augment del potencial ofensiu a l’abast de determinats grups de persones que es concentrarien l’endemà” a la plaça de Catalunya. I, d’altra banda, el jutge argumenta que la major part de les lesions dels concentrats no van ser greus i es van concentrar en mans, braços, glutis i cames.

La causa es va obrir arran de la querella que mig centenar d'”indignats” van presentar contra els comandaments dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana pels fets del 27-M.