La reunió d’avui era una nova oportunitat per arribar a una entesa després que els sindicats van desconvocar la vaga prevista per a aquesta setmana, però sense acceptar l’última proposta de l’empresa. Tot i ser la primera trobada sense la pressió d’una vaga, les posicions continuen allunyades.

Encallats en el conveni col·lectiu

TMB manté com a definitiva l’última proposta, que precisament la plantilla de bus ja va rebutjar en l’assemblea de diumenge. Els sindicats han exigit a l’empresa la mateixa responsabilitat que ells consideren que van tenir en desconvocar les aturades. TMB al·lega que no pot fer més esforços i s’acull al marc legislatiu i a la complicada situació financera de l’empresa per justificar que no pot millorar l’oferta finalista. “Nosaltres esperàvem que avui hi hagués canvis, però la direcció continua enrocada en la seva última proposta”, explica Miguel Ángel Arias, president del Comitè d’Empresa d’Autobús de TMB.

Obrir el conveni i començar de nou

Al damunt la taula de negociació, avui s’hi ha plantat la possibilitat d’obrir el conveni actual, és a dir, anul·lar-lo i començar de nou amb uns terminis més llargs. “La majoria del comité estaria d’acord amb aquesta mesura, sempre que es garanteixi el pagament dels endarreriments“, exigeix Arias. Tot i això, no s’ha arribat a cap consens en aquesta matèria.

Els treballadors també han proposat mesures més socials per resoldre el conflicte, com per exemple, canviar els endarreriments econòmics per dies de descans. També han tornat a demanar a TMB “transparència” a l’hora de presentar les dades sobre els sous dels directius. Diuen que, fins ara, les xifres presentades per l’empresa són molt genèriques. “Necessitem aquesta transparència per entendre que realment l’empresa necessita fer aquests ajustos econòmics”, defensa Arias.

No descarten la via judicial

Davant l’enrocament, el comitè d’empresa es planteja denunciar judicialment TMB per l’incompliment del conveni, malgrat que la jurisprudència podria repercutir retardant els cobraments que exigeixen de 2011. “Entenem que amb la negociació aconseguiríem més que amb la denúncia, però no la descartem.”