arrels persones sense sostre

(ACN/Redacció) Arrels Fundació ha atès 3.283 persones sense llar durant el 2023 a Barcelona, un 7 % més que l’any anterior, segons dades provisionals. La xifra és la més elevada de la història. Segons Arrels, això posa en relleu la necessitat d’oferir més recursos i mecanismes de prevenció. “Tot i els esforços de l’Administració pública, els recursos bàsics que tenim a Barcelona per a persones que viuen al carrer són insuficients“, ha dit Ferran Busquets, director d’Arrels.

En aquest sentit, ha explicat que els últims cincs anys la fundació ha atès anualment més de 3.000 persones, a excepció de l’any 2021. Han rebut els serveis de l’entitat per primera vegada 1.452 persones. El 87 % dels usuaris que han atès són homes i el 13 % són dones. L’atenció social que s’ha dut a terme de manera continuada ha estat possible gràcies a 340 voluntaris.

La gran majoria han arribat al Centre Obert d’Arrels

De les 3.283 persones ateses aquest darrer any, 2.703 han trucat a la porta del centre obert de l’entitat, un 13 % més que l’any 2022. La majoria buscaven un lloc d’aixopluc on descansar. Gairebé mig miler de persones han fet ús dels serveis higiènics; un miler s’han canviat de roba, han demanat una manta o un sac de dormir, i 444 persones han guardat de manera estable les seves pertinences.

A més, 1.344 persones han anat al centre a demanar orientació i assessorament sobre els recursos que existeixen a la ciutat per a persones sense llar.

Els voluntaris han visitat gairebé 800 persones al carrer

L’equip d’Arrels ha visitat aquest últim any 784 persones que viuen a la intempèrie, habitualment en una situació de vulnerabilitat molt elevada i cronificada. En el recompte nocturn del 13 de desembre, l’entitat va localitzar 1.384 persones dormint al ras a Barcelona, la qual cosa suposa també la xifra més alta mai registrada de persones que dormen al carrer.

L’entitat ha conegut la defunció de 55 persones que dormien al ras durant el 2023, de les quals 22 vivien directament al carrer i Arrels en coneixia personalment 34.

267 persones allotjades per Arrels

Arrels Fundació ha garantit l’allotjament, acompanyat de suport social, a 267 persones el 2023 en algun pis gestionat per la fundació. Més d’un centenar d’aquests habitatges són individuals.

També ha garantit allotjament a persones amb un estat de salut fràgil a l’equipament residencial Llar Pere Barnés i, durant les nits, a l’espai del Pis Zero.