Dones sense llar

Arrels Fundació va atendre durant el 2022 97 famílies amb infants a Barcelona perquè “començaven a viure al carrer o bé perquè estaven a punt de perdre casa seva i no sabien què fer”. En total hi havia 153 infants i joves menors de 18 anys en aquests nuclis familiars que van sol·licitar els serveis de l’entitat. Arrels assegura que en un 64 % dels casos els afectats havien contactat prèviament amb els serveis socials i que no van obtenir resposta.

1.177 persones han rebut orientació

Durant el 2022, pel centre obert hi van passar 1.177 persones que vivien al carrer o bé que estaven en una situació d’habitatge molt inestable i que necessitaven orientació. El 85 % eren homes i el 15 %, dones. La majoria tenien entre 25 i 49 anys. Arrels alerta que un 12 % de les persones ateses té menys de 25 anys. Per nacionalitats, el 21 % eren espanyoles; un 16 %, comunitàries i un 59 %, extracomunitàries.

Ferran Busquets, director d’Arrels, assegura que l’efecte del sensellarisme en les persones afectades és “devastador” i afecta la seva salut física i emocional. “Hem atès persones que se senten molt soles, que arriben en estat de xoc, plorant perquè necessiten una peça de roba o unes vambes, que senten vergonya de la seva situació i estan decebudes de les poques alternatives que troben”, explica.

Els veïns, preocupats pel sensellarisme

L’any passat, Arrels va rebre 1.031 trucades de persones que volien rebre orientació. Fins a un 47 % de les trucades van fer-les veïns que estaven preocupats per la situació de persones que vivien a la intempèrie al seu barri o ciutat, mentre que un 35 % de les trucades les van fer persones sense llar.