parròquia Bonanova
Foto: Vicente Zambrano

(ACN) L’Arquebisbat de Barcelona estudia agrupar les parròquies en 48 comunitats dirigides per falta de rectors. És una de les propostes que sorgeix del document de treball de reestructuració o remodelació parroquial diocesana que fa un any i mig va encarregar l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, a una comissió mixta. L’Arquebisbat, per tant, nega que es proposi el tancament de 160 de les 208 parròquies que té, com va avançar ‘El Mundo’ aquest diumenge. El rotatiu posa d’exemple la recent cessió per a un període de 75 anys de la parròquia de Sant Isidor a l’Hospital Clínic per ubicar-hi un centre de recerca sanitària.

L’esborrany, tal com el defineix l’Església Arxidiocesana de Barcelona, ha de ser estudiada per tots els nivells diocesans i després serà el cardenal Omella i el seu consell els qui decidiran “què fer i amb quina cadència”. L’objectiu de la proposta és reforçar la presència pastoral i adaptar-la a les necessitats actuals i futures, tal com s’ha fet en altres diòcesis com la de Milà, “amb bons resultats”.

Grups d’entre tres i sis parròquies

Les 48 comunitats pastorals serien grups d’entre tres i sis parròquies al voltant d’una de central d’un barri o comarca, per facilitar una millor coordinació i una especialització “adequada”. Es pretén també reforçar el treball en comú i la “sinodalitat” de sacerdots, laics, religiosos i diaques. La proposta no descarta suprimir alguns centres de culte, “xifra que no superaria els 10 temples“.

Des de l’entitat eclesiàstica s’indica que el “procés de secularització” força que els rectors a atendre diverses parròquies alhora, per això l’estudi planteja una “millor distribució” dels recursos pastorals per obtenir la “màxima eficàcia pastoral” i el sosteniment adequat de les unitats pastorals resultants.