L’artista Joan Juncosa ha fet una nova acció de denúncia que té la intenció d’estendre’s per tota la ciutat. Es tracta d’urinaris de colors penjats en parets centenàries de Barcelona, amb estampats cridaners. El projecte #ForaDeServei vol fer reflexionar sobre l’ús que donem a l’espai públic. Juncosa ja ha instal·lat 10 lavabos a Ciutat Vella i dos més a Gràcia, i l’objectiu és col·locar-ne un total de 100 pertot Barcelona, per denunciar que alguns carrers s’estan convertint en “lavabos públics”: les parets de la Catedral, la plaça Reial o el mercat de Santa Caterina, llocs, tots aquests, on ja han aparegut aquests urinaris singulars.

“M’entristeix veure la ciutat així”, diu Juncosa, “amb olor de pipí”. Cada urinari té un cadenat amb un QR, que, si s’escaneja amb el mòbil, s’hi pot llegir: “És el nostre patrimoni, però també són ‘pixaders’. Lavabos públics, aquesta és la realitat”. Un missatge de denúncia del creador: “Hem normalitzat aquesta situació, invisibilitzant la realitat. Per aquest motiu estic penjant aquests urinaris. És un recordatori. Perquè el carrer és nostre, no només per gaudir-lo, sinó per cuidar-lo i mantenir-lo”.

L’artista es limita a col·locar la seva obra, dispersada per diversos punts. “Alguns llocs els trio jo passejant per la ciutat. D’altres, són els mateixos usuaris de l’espai públic els que m’avisen i em demanen que posi allí una de les meves peces”, explica. “Un veí em va enxampar ‘in fraganti’ penjant-ne un i, lluny d’increpar-me, em va demanar si us plau que en posés un en el seu portal. Li feia pena veure així el seu carrer”.

Rajoles pel món, el projecte original d’art urbà col·lectiu

El projecte mare de Juncosa és Rajoles pel món, una mena d’art de carrer col·lectiu, en què proposava que la gent fes fotos arreu del món amb alguna rajola hidràulica característica dels habitatges de Barcelona.