Pobresa menstrual Raval

(ACN) Càritas Catalunya ha fet un 17 % més d’atencions al territori respecte a abans de l’esclat de la pandèmia. Des d’aleshores, l’entitat ha constatat una tendència a l’alça que l’any passat es va traduir en un 5 % més d’atencions. Concretament, la seva acció social va arribar a 103.146 llars, on vivien prop de 250.000 persones. En aquest sentit, Càritas s’ha mostrat preocupada perquè alhora han augmentat les desigualtats entre les persones en situació de pobresa o de risc d’exclusió social i això fa que aquesta “crisi” es “cronifiqui”. La situació afecta molt directament les llars monoparentals, especialment mares soles, i els domicilis amb infants i joves. Dues de les causes són l’atur i la inflació de preus.

càritas-roda-premsa-alerta-cronicitat

Càritas ha presentat aquest dijous la memòria corresponent al 2022 a les instal·lacions del Museu de Lleida. El document ha posat de manifest que la situació econòmica de moltes persones ateses per l’entitat ha empitjorat tot i que ja fa tres anys des de l’esclat de la pandèmia. De fet, l’organisme ha atès durant l’any passat prop de 250.000 persones, un 5 % més que l’exercici anterior, i el percentatge creix fins al 17 % respecte a abans de la covid-19. A més, només el 8,2 % dels beneficiaris de l’acció social de Càritas són perceptors de l’ingrés mínim vital o de la renda garantida de ciutadania.

Un futur incert

Segons presenta l’informe de l’entitat, més de 127.000 llars catalanes tenen tots els seus membres en edat laboral a l’atur. L’augment del preu de productes bàsics arran de la guerra a Ucraïna i també de la inflació ha impactat de manera més directa en les famílies amb menys recursos, que ara destinen tres de cada quatre euros del seu pressupost a aliments, habitatge i subministraments, mentre que les famílies amb més recursos n’hi destinen menys de la meitat.

Càritas adverteix que això ha provocat diferents conseqüències a les llars. Pel que fa a l’àmbit de la salut, el 45 % dels domicilis han hagut de deixar de comprar els medicaments necessaris i el 55 % no poden portar una alimentació adequada, mentre que el 80 % reconeixen que han hagut de prescindir d’aliments frescos, com verdures i làctics.

En l’àmbit educatiu, el 39 % de les llars no poden pagar les despeses escolars i més de la meitat de les llars no disposen de connexió a internet més enllà del mòbil, cosa que genera dificultats als més joves per fer cursos de formació en línia i per consultar informació relacionada amb els estudis.

Càritas Barcelona va atendre el 2022 prop d’un 30 % més de persones que el 2021
Set de cada 10 persones no tenen un habitatge digne i més de la meitat es troben en situació irregular

Demanen “responsabilitats de govern”

A menys d’un dia que arrenqui la campanya electoral per a les eleccions generals del 23-J, el president de Càritas Catalunya, Francesc Roig, ha aprofitat la roda de premsa per reclamar a les administracions “responsabilitats de govern” i que s’inverteixin recursos a combatre la pobresa.

Més de la meitat d’usuaris són dones

El 58 % dels usuaris de l’entitat són dones i gairebé la meitat de les persones ateses estan a l’atur. A més, el 34 % de les persones que s’adrecen a Càritas són infants o joves. A propòsit d’això, gairebé la meitat de les famílies no disposen d’un habitatge digne i, com a conseqüència, una de cada tres o quatre persones comparteix pis amb altres famílies.