El projecte artístic #baldosasporelmundo va néixer, com molts altres del 2020, a remolc del confinament. L’arquitecte i artista Joan Juncosa va reproduir en un llenç, amb mides idèntiques, les rajoles hidràuliques del terra del seu pis de Barcelona, per regalar-les a dos veïns que marxaven de l’edifici.

La sorpresa va arribar quan aquests dos veïns van fer-li arribar fotografies de les rajoles a l’artista, immortalitzades en indrets nous. “Va ser, de cop i volta, com una mena de joc: veure com aquests veïns competien per mostrar on podien retratar arreu aquest tros de Barcelona que els havia regalat”, confessa Juncosa.

D’un pis de Barcelona, al món

Aquesta mena de joc es va convertir en quelcom més: en l’obertura d’un compte d’Instagram (@Juncosa_BCN) en què l’artista indica la ubicació d’on penja noves reproduccions de les rajoles hidràuliques perquè, qui en vulgui, les agafi i se les emporti.

Per què les penja al carrer? Joan Juncosa afirma que “no m’agrada donar-les, m’interessa que a qui li agradi, vingui, faci l’esforç i l’agafi”. Ara bé, en aquest joc hi ha una norma: “La condició indispensable és que m’han d’enviar una foto de la rajola des del seu lloc preferit“.

Rajoles a tot el món

Joan Juncosa ha reproduït més d’un centenar de rajoles hidràuliques que, en un primer moment, havia penjat a diversos punts de Barcelona i que, amb posterioritat, han desaparegut per reaparèixer arreu.

Així, en aquests mesos, Juncosa confessa, sorprès, que “d’algunes rajoles no he sabut mai més què ha passat, però d’altres he estat més de dos mesos esperant i, quan les havia donat per perdudes, de cop i volta, n’ha arribat una foto des de San Francisco“.

Els caçadors de rajoles

Un cop l’artista va penjar un conjunt de quatre rajoles a una cantonada del carrer de Sant Pere Més Baix, al costat del Palau de la Música Catalana, van aparèixer els primers seguidors. En qüestió de 20 minuts, van desaparèixer totes les rajoles.

L’Albert Puig va ser el primer en tenir sort perquè “des que segueixo el compte d’Instagram, quan arribo al lloc on se’n pengen, mai no en queden i avui era a prop del Palau de la Música i m’hi he acostat”. L’Albert explica que se les endurà aquest estiu a un Interrail, per Europa, en espera de trobar on penjar-les.

Dues rajoles més marxaran cap a Itàlia. Són les que ha agafat la Illenia, que assegura que “les portarem a casa nostra, a Sardenya, per tenir un bonic record de Barcelona”.

Més esforç ha hagut de fer en David Garcia. “Era a l’Eixample, a casa, i quan he vist l’avís a Instagram, he baixat a correcuita cap aquí, i el més ràpid ha sigut fer-ho amb bicicleta”.