El conseller d’Interior, Felip Puig, ha valorat molt positivament la mesura: “Sabem que hi ha grups que en aquest tipus de reunions s’organitzen per actuar violentament i que tenen relacions amb altres grups d’àmbit europeu, així que es tracta d’una bona mesura preventiva”, ha dit.

Precisament va ser el mateix conseller d’Interior el que va demanar per carta al secretari d’Estat de Seguretat, Ignacio Ulloa, que el Govern espanyol suspengués temporalment el Tractat de Schengen de lliure circulació de ciutadans a partir del 23 d’abril i fins als dies que duri la cimera.

La carta està signada el 16 d’abril, i el conseller demana que es prengui aquesta mesura per mirar d’impedir el pas a possibles esvalotadors que vulguin aprofitar la cimera. El Ministeri d’Interior té constància que es podrien desplaçar fins a la nostra ciutat elements antisistema procedents d’Itàlia i Grècia.

L’anul·lació del Tractat de Shengen implica el restabliment dels controls fronterers. El Ministeri de l’Interior no ha decidit encara les dates d’aplicació, però tot fa preveure que serà una setmana abans de l’inici de la cimera. La darrera vegada que es va suspendre aquest tractat va ser amb motiu del casament de l’hereu de la corona espanyola, dos mesos després dels atemptats de l’11 de març a Madrid.

A banda d’aquesta mesura, el Ministeri de l’Interior preveu un reforç considerable de la seguretat a la ciutat, amb efectius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

L’organisme celebra des de 1999 dues reunions de política monetària lluny de la seu central de Frankfurt. Les trobades de 2012 estan previstes per al 3 de maig a Barcelona i el 4 d’octubre a Ljubljana (Eslovènia).