L’Agència de Salut Pública i TMB ja han iniciat la campanya de mesuraments a la xarxa de metro per esbrinar si hi ha fibres d’amiant a l’ambient. S’han instal·lat aparells captadors d’aire a 20 punts diferents (vestíbuls, passadissos i andanes) de les estacions de Catalunya, Torrassa, Passeig de Gràcia i Liceu. S’han seleccionat aquestes estacions per iniciar els mesuraments perquè són les que tenen condicions ambientals més desfavorables, una elevada utilització i tenen elements amb amiant.
Els aparells instal·lats capten i filtren set litres d’aire per minut al llarg de sis hores. Comencen a funcionar de matinada, quan el metro és tancat, i continuen al matí quan ja hi ha moviment de combois i persones. Les mostres obtingudes es portaran a un laboratori francès on s’analitzaran amb un microscopi electrònic. Es tracta d’un instrument més precís que permet detectar amb exactitud les fibres d’amiant, fins i tot les més petites. L’empresa responsable de recollir les mostres espera poder donar els primers resultats el 23 de juliol, coincidint amb la reunió de la comissió de seguiment de l’amiant al metro.
Aquests mesuraments, que va proposar un grup d’experts liderat per l’Agència de Salut Pública, complementaran els més de 280 que ja ha fet TMB. L’empresa assegura que tots han donat resultats per sota dels valors de detecció. Es van fer, això sí, seguint la normativa espanyola, que preveu l’ús de microscopis òptics. Segons l’higienista industrial Lluís Mallart, que s’encarrega de dur a terme els nous mesuraments, és un sistema no tan precís com l’electrònic, perquè no permet discernir les fibres d’amiant d’altres fibres.
Continuen els anàlisis de materials sòlids
En paral·lel als mesuraments de l’aire, també s’estan duent a terme anàlisis de materials sòlids. S’estan recollint mostres a filtres d’aire de la ventilació dels trens, pols dels túnels i a la grava que envolta vies i travesses. De moment, en cap d’aquestes mostres, assegura TMB, s’ha detectat presència de fibres d’amiant.