El Manuel, el pare que va destapar els presumptes abusos a alumnes dels Maristes de Sants-les Corts, es personarà com a acusació particular en la causa. A partir d'aquí, diu, estudiaran si recorren la llibertat provisional que el jutge va dictar dissabte per al pederasta confés. També es plantegen exigir responsabilitats penals a l'escola per un suposat encobriment que, segons ha dit, encara estan estudiant. MANUEL, pare d'un exalumne dels Maristes Sants-les Corts "Hay que personarse, hay que revisar la documentación, y luego ya diremos que es lo que hay. Si el abogado decide el encubrimento, yo no lo sé porque se basará en unas pruebas." El Manuel assegura també que la dimensió del cas va en augment. Més enllà de les quatre denúncies que han arribat al jutjat, li consta que hi hauria almenys 19 víctimes més, 7 de les quals diu que ja han acudit a la policia. Relata, a més, que no tots els abusos els hauria comès el mateix professor, una informació que el conseller d'Interior ha confirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio. JORDI JANÉ, conseller d'Interior "No els portaré una comptabilitat, però sí que els puc confirmar que existeixen denúncies i que hi ha fins i tot més d'una persona denunciada, per tant, aquesta també és una dada a tenir en compte." De manera paral·lela a la investigació judical, el Consorci d'Educació de Barcelona ha obert una investigació sobre els fets. L'objectiu és aclarir si l'escola va actuar correctament i si es van complir els protocols. Per la seva banda, el centre ha emès un comunicat en què es posen a disposició de la justícia per "aclarir els fets ocorreguts" i prendre les mesures necessàries perquè no es torni a repetir. En aquest sentit, remarquen que disposen d'un protocol específic. Tot i això, en un altre comunicat, en aquest cas de l'AMPA, es demana revisar, conjuntament amb l'escola, tots els protocols de prevenció i actuació. Els representants dels pares també han reclamat una reunió urgent amb la direcció del centre i s'han ofert per canalitzar el dubtes que puguin sorgir a les famílies.

El pare que va destapar els presumptes abusos als Maristes, de nom Manuel, ha reconegut aquest dilluns que la dimensió del cas augmenta. A banda de les quatre denúncies confirmades pel Tribunal Superior de Justícia -i no cinc, com s’havia dit inicialment-, tres persones més, segons ell, han denunciat i dues podrien fer-ho durant les properes hores. Una desena de casos als quals podrien sumar-se una dotzena més, segons aquest testimoni, que ha rebut més correus electrònics i diu que s’ha vist sorprès per la dimensió que està adquirint el cas.

Assegura que, tal com publica ‘El Periódico’, no totes les denúncies tenen a veure amb el professor de gimnàstica i hi podria haver altres docents implicats. Es tracta de suposats casos de pederàstia que es podrien haver aturat durant uns anys, ja que les víctimes tenen entre 20 i 40 anys, un salt generacional que considera que s’haurà de tenir en compte en la investigació. Igualment creu que s’ha de veure quin va ser el paper de l’escola.

El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha confirmat al programa ‘L’oracle’, de Catalunya Ràdio, que “hi ha més d’una persona denunciada”. Jané ha subratllat la importància de denunciar: “Quan algú explica públicament uns fets que són greus, després molts altres que callaven s’hi afegeixen.”

En Manuel i la seva dona es presentaran com a acusació particular en el cas del seu fill, i l’advocat que els representarà ja estudia l’estratègia jurídica. El Consorci d’Educació de Barcelona, per la seva banda, ha obert una investigació sobre els fets, però ja ha avançat que totes les mesures s’hauran de prendre per la via judicial.

Els Maristes assegura que està al costat de les víctimes

En un comunicat, l’Equip de Protecció de la Infància dels Maristes han afirmat que “sempre” han estat al costat de les víctimes i han expressat la seva solidaritat amb totes les persones afectades. Asseguren que comparteixen el seu dolor i han manifestat la seva disponibilitat “a efectes d’aclarir els fets ocorreguts i de prendre les mesures necessàries perquè mai més no tornin a passar”.

Han recordat que el 2013 van aprovar i posar en marxa un protocol específic per a la protecció dels infants davant d’abusos sexuals que “se segueix escrupolosament a tots els centres de la nostra xarxa”. També han expressat que estan “absolutament interessats a conèixer l’abast de la situació” i que renoven la seva col·laboració amb la justícia “per aclarir els fets que hagin succeït, tal com ja vam expressar per escrit en la denúncia del 14 de juny de 2011”.

Han volgut expressar el seu reconeixement a la professionalitat dels educadors i personal del centre i han afirmat que confien “en la justícia per arribar a fons en l’aclariment d’aquests fets”.

L’AMPA demanarà revisar els protocols

L’Associació de Pares i Mares del Col·legi Maristes Sants-les Corts demanarà revisar els protocols de prevenció i actuació perquè casos com els que s’han denunciat d’abusos sexuals no es tornin a repetir al centre. En un comunicat, l’associació també es posa a disposició de les famílies afectades. A més, conviden els pares i mares a dirigir els dubtes i preocupacions que els hagin sorgit els darrers dies al correu de l’entitat, info@ampamaristesscorts.cat.