Un equip de metges i psicòlegs de la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària ha fet un estudi per analitzar i evidenciar l’impacte negatiu de determinats continguts a les xarxes sobre aquestes malalties. Els professionals denuncien que “actualment hi ha un buit legat davant l’apologia de l’anorèxia i la bulímia nervioses a Internet que propicia la proliferació d’aquest tipus de continguts.” Els experts aposten per fomentar una navegació més segura entre els menors, les seves famílies i els educadors.

De l’estudi se’n desprèn que un 59,2 % de les primeres cerques que fan els pacients amb trastorns alimentaris a Internet, fan referència a continguts contraris als hàbits que es consideren saludables. D’aquestes cerques, el 31,6 % va buscar com aprimar-se ràpid, un 11,6 % va buscar informació sobre les dietes extremes per perdre pes, un 10,8 % entrava a blogs i fòrums específics i un 5,2 % buscava com vomitar.

L’informe diu també que el 71,3 % dels malalts considera que la cerca d’aquests continguts influeixen negativament en el trastorn que pateixen.

L’estudi s’ha fet a 294 pacients d’entre vuit i 59 anys, amb una mitjana de 19, són tractats per la Fundació ABB, SETCA, l’Hospital de Sant Pau, l’Institut de Trastorns Alimentaris (ITA), l’Hospital de Sant Joan de Déu i l’Hospital Clínic de Saragossa. La majoria dels malalts són dones (92,2 %), el 51 % té anorèxia nerviosa, el 27,6 % trastorn de la conducta alimentària no especificat, el 6 % bulímia nerviosa i el 5,4 % trastorn per afartament.

Segons els professionals del sector, actualment els trastorns de la conducta alimentària són la tercera malaltia crònica entre la població femenina adolescent a les societats desenvolupades occidentalitzades, i afecten un 5 % de les noies. A Catalunya hi ha 28.000 joves i adolescents que pateixen algun trastorn d’aquest tipus i la mortalitat dels que pateixen d’anorèxia és del voltant d’un 10 %.