Barcelona obrirà a partir de setembre una línia d’ajuts perquè els habitatges especialment afectats per soroll nocturn o trànsit puguin millorar l’aïllament de les finestres. Les subvencions s’hauran de demanar per comunitats de veïns, per garantir-ne la “uniformitat” de les façanes, i seran d’entre 30.000 i 50.000 euros per edifici, amb un màxim de 3.000 euros per habitatge. La inversió total de l’Ajuntament és d’un milió d’euros.
Es podran acollir a l’ajut els veïns de zones ja identificades per l’Ajuntament com a punts amb un excés de contaminació acústica. Són, per un costat, les anomenades zones acústicament tensionades en horari nocturn i les zones acústiques de règim especial, concentrades a Ciutat Vella, Sant Martí, Sants-Montjuïc, l’Eixample i Gràcia; i per un altre costat, zones afectades per trànsit intens, com els carrers d’Aragó, Balmes, Tarragona o passeig de Colom.
El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha considerat que amb els ajuts es cobrirà “una part molt important” dels habitatges afectats. “Si la convocatòria té molt d’èxit, no hi haurà inconvenient en ampliar-ne el pressupost l’any vinent”, ha assenyalat. També ha recordat que, com a complement a l’aïllament de finestres, existeixen ja altres ajuts per instal·lar elements de climatització.
Aquesta primera línia d’ajuts estarà oberta fins a finals d’any i les sol·licituds es tramitaran per ordre d’arribada. Les obres s’hauran d’iniciar almenys en els quatre mesos posteriors a demanar la subvenció i s’hauran d’executar en un màxim de vuit. Del milió d’euros pressupostat, la meitat prové de la inversió per a rehabilitació energètica impulsada per l’Ajuntament amb fons europeus i l’altra meitat prové del Consorci d’Habitatge.
La mesura forma part de les iniciatives amb què l’Ajuntament pretén reduir la contaminació acústica especialment als carrers i places més afectats, com la reducció d’horaris de les terrasses.