Els últims mesos la caiguda d’arbres a Barcelona ha alertat els veïns de diferents barris de la ciutat. El darrer a desplomar-se va ser dilluns: una robínia enorme damunt d’una àrea de jocs infantils al Clot. L’Ajuntament, però, defensa que no cauen més exemplars que anys anteriors i que la majoria van a terra en èpoques de forts temporals de vent i pluja, com el Glòria o la borrasca Filomena.
Segons les xifres del consistori, durant els nou primers mesos del 2023 han caigut 155 arbres, uns 50 menys que al llarg de tot l’any passat. D’aquests 155, la majoria per culpa del temps advers: 93 s’han tombat durant algun temporal, per tant, quan s’han activat mesures especials per evitar riscos, com ara el tancament dels parcs. De la resta d’exemplars caiguts, 62, el 80 % va ser per causes externes, com cops, accidents amb vehicles o talls d’arrels.
Aquest és el cas, per exemple, de l’arbre que a principis de setembre va anar a terra enmig del passeig de Gràcia. Amb la inspecció de les brigades de Parcs i Jardins es va veure que havia rebut un cop fort. Tot i que encara queden tres mesos per acabar l’any, l’Ajuntament compara aquests números amb els de tot el 2022, que també va ser càlid i va tenir ventades i pluges. Es van desplomar 203 exemplars, 129 per culpa de temporals i 74 per altres causes.
El consistori, en converses amb altres municipis
Fonts del consistori recalquen que Barcelona revisa els 250.000 arbres almenys dos cops l’any i té el pla de risc d’arbrat més estricte de tot l’Estat. Asseguren que han engegat converses amb experts i tècnics d’altres municipis per compartir informació sobre “un fet comú a les ciutats”. A Madrid, per exemple, hi han caigut acàcies i a València, palmeres. Aquest dijous especialistes en l’àmbit es troben precisament al XIX Congrés Nacional d’Arboricultura, al CCCB.