Associacions veïnals, entitats i altres col·lectius han creat la plataforma No a la Copa Amèrica per mostrar el seu rebuig a la celebració de la Copa Amèrica de Vela el 2024. Aquest dimarts han fet públic un manifest en què acusen les administracions d’obrir les portes a un “macroesdeveniment elitista que portarà més misèria” a la ciutat de forma “irresponsable i sense cap debat públic”.

Diuen que el procés especulatiu ja s’està notant

El text proposa mesures per mitigar-ne l’impacte social, econòmic i climàtic, així com exigeix garanties que no se’n celebrarà cap altra edició. La plataforma també anuncia mobilitzacions i assegura que ja estan detectant els primers efectes en el mercat d’habitatge. Denuncien que s’ha engegat un “procés especulatiu”, que estan pujant els preus i que alguns veïns han rebut una allau d’ofertes perquè venguin el seu pis.

Tenim una veïna que l’han trucat 15 vegades en un dia perquè vengui el pis”
Esther Jonquera, membre de la plataforma No a la Copa Amèrica

Els barris de Barcelona diem no

El manifest Els barris de Barcelona diem no a la Copa Amèrica suma ja 65 adhesions d’associacions de veïns com la Barceloneta diu Prou o Resistim al Gòtic, d’altres com Zeroport i Ecologistes en Acció, entitats en defensa de l’habitatge, moviments feministes com Ca la Dona o Novembre Feminista i la Intersindical Alternativa de Catalunya, entre d’altres.

El text acusa l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat d’invertir un mínim de 55 milions d’euros de fons públics en un esdeveniment que consideren que agreujarà les injustícies socials, ambientals i climàtiques de la ciutat. Denuncien que l’acord inclou clàusules de confidencialitat que augment l’opacitat de la gestió i que les contribucions de les empreses privades estan pendents de definir-se.

Plataforma NO Copa Amèrica

Massificació turística i augment dels preus

Critiquen que és el tercer esdeveniment esportiu més gran en termes d’assistència, que portarà milions de turistes a Barcelona i agreujarà la massificació turística, sobretot a Ciutat Vella i Sant Martí. I, a més, pronostiquen que perjudicarà uns ecosistemes marins ja castigats per la “gestió especulativa del litoral i l’activitat frenètica del port”.

També calculen que ja s’han instal·lat unes 2.500 persones relacionades amb la cita esportiva a la ciutat i que els barris ja ho han començat a notar amb l’augment de preus als comerços i dels lloguers d’habitatges. A banda, són crítics amb la cessió d’espais als equipaments esportius municipals per l’entrenament dels equips en competició.

Critiquen que el voluntariat és mà d’obra gratuïta

Els col·lectius que signen el manifest també en critiquen la crida per aconseguir voluntaris “per una tasca no remunerada i que suposarà mà d’obra gratuïta en un esdeveniment amb ànim de lucre”. Asseguren que “això se suma a la precarietat laboral ja existent, amb condicions de treball injustes i explotació de la classe treballadora”. A més, denuncien que la prova esportiva “margina” el sector pesquer, “una professió
que ha estat clau per a la subsistència del veïnat més proper”.

“Que no es torni a repetir, ni a Barcelona ni enlloc”

Per tot plegat, demanen “compromisos clars de reducció de l’impacte” de l’esdeveniment. Fan un total de 18 peticions, entre les quals que s’elaborin informes d’impacte econòmic, ambiental i social, que s’incrementi la freqüència de pas dels autobusos o que es redueixin les terrasses als districtes més massificats o afectats per l’esdeveniment. En l’àmbit residencial, reclamen erradicar els allotjaments turístics il·legals i vetar el lloguer d’habitacions i de temporada i establir una moratòria de desnonaments fins a finals del 2024.

Aquest macroesdeveniment no es pot tornar a repetir ni a la ciutat, ni enlloc. Barcelona no necessita més projecció, Barcelona ja està projectada”
Esther Jonquera, membre de la plataforma No a la Copa Amèrica