L‘Hospital Clínic es prepara per poder detectar casos de la verola del mico. Segons ha pogut saber betevé, a finals de setmana el laboratori del centre ja disposarà de les PCR específiques per reaccionar a aquesta malaltia. De moment, les mostres sospitoses s’estan enviant a Madrid i encara no n’hi ha cap cas confirmat a Catalunya. Malgrat això, no es descarta que en puguin aparèixer. L’especialista en malalties infeccioses del Clínic, José Luis Blanco, ha explicat que ja tenen el circuit preparat per atendre persones amb aquesta malaltia i dona consells per als infectats. L’aïllament domiciliari i l’aigua amb sabó són clau.
Les lesions cutànies de la verola del mico es tracten amb aigua i sabó, no són gaire diferents d’altres malalties més conegudes com la varicel·la
Blanco ha remarcat que en la gran majoria dels casos, en cas que n’acabin atenent a l’Hospital Clínic, “aniran cap a casa a fer aïllament domiciliari”. De fet, això és el que marca el protocol del Ministeri Sanitat per aquesta malaltia. Les persones infectades han d’evitar el contacte amb altres persones fins que desapareguin les pústules. Això, ha aclarit Blanco, es produeix a les tres setmanes de la infecció. “Les lesions cutànies de la verola del mico es tracten amb aigua i sabó, no són gaire diferents a altres malalties més conegudes com la varicel·la”, ha assegurat.
Una malaltia més “banal” que la verola ja extinta
Segons explica Blanco, en la majoria de casos no és necessari l’ingrés a l’hospital perquè es tracta “d’una malaltia molt més banal que el virus de la verola ja extint”. El període d’incubació acostuma a durar uns cinc dies, però es pot allargar fins a 21 després del contacte amb el positiu. Els primers símptomes de la verola del mico són els comuns amb bona part dels virus, com ara febrícula, mal de gola, inflamació de ganglis o dolor muscular.
El primer indici que pot ser la verola del mico és una primera inflamació a la pell. És llavors quan s’ha de contactar amb l’hospital perquè comprovin si es tracta d’aquesta malaltia.
Evitar l’estigmatització
El virus de la verola del mico no és de transmissió sexual. Es transmet a través del contacte amb pell infectada i també mitjançant les gotes que exhalem quan parlem. Però aquest contacte ha de ser continuat, ja que té una transmissibilitat més limitada que altres malalties. Això, segons Blanco, fa que les relacions sexuals puguin ser un moment de risc si algun dels participants està infectat. Demana, però, evitar l’estigmatització de col·lectius com l’homosexual.
L’Observatori contra l’Homofòbia ja ha fet una crida a no tornar a cometre errors del passat i ha denunciat el paper d’alguns mitjans de comunicació.