(ACN) El col·lectiu de persones afectades per la covid-19 persistent considera que Salut no ha fet “prou difusió” de la guia presentada el març per atendre els pacients en qui els símptomes de la malaltia no desapareixen. Una de les portaveus del col·lectiu, Sílvia Soler, explica en una entrevista a l’ACN que encara hi ha persones que se senten “desateses” quan, una vegada passada la infecció aguda, acudeixen als centres sanitaris amb símptomes persistents com febre, fatiga, mal de cap, dolors articulars o musculars, pèrdua de l’olfacte i del gust o desajustos en el cicle menstrual, entre altres. Tenir símptomes tan llargs està repercutint en la salut emocional de moltes de les persones afectades.

Soler també lamenta una “atenció molt desigual” al territori: “S’ha de poder atendre un pacient amb covid persistent des de les Terres de l’Ebre fins al Pallars, l’Empordà o el Bages. I això no està passant”. El col·lectiu, que rep un repunt de persones que s’hi posen en contacte en cada onada, demana empatia: “Ningú no vol estar 16 mesos malalt”.

A més a més, reclama a les administracions que no els “abandonin” en les baixes, i menys ara, quan alguns d’ells farà 18 mesos que estan malalts.

Els símptomes duren més de vuit mesos

Es calcula que la covid-19 persistent afecta entre un 10 % i un 20 % de les persones contagiades, més dones que homes i amb una mitjana d’edat al voltant dels 40 anys. Soler situa en uns vuit mesos la mitjana de duració d’aquests símptomes, si bé alguns d’ells els pateixen des de l’inici de la pandèmia, la primavera del 2020, ara fa un any i mig.

Després de cada onada, el col·lectiu rep un repunt de persones que s’hi posen en contacte per demanar-los ajuda, sobretot per preguntar on els poden atendre i assessorament en les baixes i altres aspectes, com el logístic. Així va passar en la cinquena onada, encruelida el juliol, si bé en el cas de les persones joves, moltes vegades s’hi posen en contacte les famílies. “Els joves no acaben de fer-se a la idea del que representa patir una covid persistent“, diu.

Més difusió de la covid persistent a CAP i hospitals

Salut va presentar el març passat una guia clínica per atendre aquests pacients, un full de ruta molt lluitat pel col·lectiu i que va significar un “pas de gegant”, però que no havia de ser un “final” de feina, sinó un “començament”, sospesa la portaveu. Ara bé, l’atenció no és homogènia al territori, diu. “No és que la guia hagi quedat en un calaix, però no se n’ha fet prou difusió als CAP, hospitals, entre els metges o col·legis professionals“, apunta.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a