(ACN) El Jutjat del Contenciós Administratiu número 6 de Barcelona va autoritzar aquest dimecres per via d’urgència l’aplicació d’ozonoteràpia indicada per una doctora a un pacient greu de covid-19. El Departament de Salut ha lamentat la decisió del jutge, en considerar que és una pràctica que contradiu el criteri sanitari.

La interlocutòria ho justifica perquè “el pacient està sedat i intubat, amb la vida en perill i amb un pronòstic força negatiu després que els altres tractaments aplicats no hagin donat bons resultats”. El text sosté que la mesura no perjudica els interessos generals ni de tercers i en canvi apunta que hi ha la “possibilitat” que el pacient es curi, fet que sosté que “se sabrà en aplicar-li la teràpia d’ozó”.

La interlocutòria apunta que l’advocat del pacient va aportar “informes i estudis mèdics que sostenen que l’ozonoteràpia és una alternativa viable per intentar salvar-li la vida”. Segons aquesta documentació, “la teràpia d’ozó s’està aplicant en altres hospitals d’Espanya i en altres països, amb molt bons resultats en pacients de gravetat”.

La doctora que ha d’aplicar aquesta teràpia al pacient “té l’equip i els recursos necessaris” per fer-ho i considera que “serà un mitjà eficaç per poder-li salvar la vida”. Afegeix que el metge que porta el cas no s’ha oposat al tractament i que l’única negativa l’ha donat l’hospital “en una conversa telefònica”.

El Col·legi de Metges ho critica

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears (ACMSCB) critiquen la mesura.

Afirmen que és contrària als protocols, a les recomanacions terapèutiques i a la legislació en relació a l’ús compassiu de tractaments amb medicaments. Els professionals reclamen un diàleg “serè, rigorós i constructiu” i s’ofereixen als òrgans judicials per “millorar la seguretat jurídica dels professionals” i per “vetllar pel màxim respecte als drets de les persones”.