Un total de 164 associacions de famílies (AFA) i una seixantena de direccions d’escoles i instituts de Barcelona han demanat al Consorci d’Educació de Barcelona que es destinin inversions ràpides per resoldre el problema de la calor a les aules a llarg termini. Les AFA han reclamat formalment al Consorci que els respongui a la demanda que van presentar el 20 d’abril, on també reclamaven un estudi en profunditat de les necessitats de cada escola. “És imprescindible”, afirmen.

MAPA | Els 26 escoles i instituts que tindran aire condicionat
Consulta els centres que es refrigeraran abans de finals de curs

La petició de les AFA arriba l’endemà que el Departament d’Educació hagi anunciat un pla de xoc contra la calor a les aules, que permetrà dotar d’aire condicionat un total de 26 escoles i instituts de Barcelona abans del 31 de maig.

“El Consorci ha tingut tot el curs i ara, a les portes de l’estiu, encara no ens ha comunicat cap pla ni ens ha donat cap mena de resposta”, asseguren les signants del Manifest contra la calor a les aules, al que també s’han adherit Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) i els sindicats CGT, CCOO, UGT i USTEC-STEs.

Els ventiladors de peu “són un pedaç”

Les AFA agraeixen els ventiladors de peu que el Consorci està fent arribar a alguns centres educatius, però creuen que “més que una mesura d’urgència és un pedaç que no permet millorar el confort tèrmic a les aules”. En aquest sentit, consideren que les accions de l’administració “haurien de prioritzar les obres necessàries als centres educatius per mantenir les temperatures a ratlla”. 

Asseguren que als centres educatius “es posa en risc la salut d’infants i treballadors i s’incompleix la normativa de seguretat i salut. Consideren, a més, que la manca de finançament “no és una excusa”, i creuen que és una qüestió de voluntat política. “Partides dels milers de milions dels fons europeus Next Generation poden destinar-se a cobrir una necessitat real i urgent com aquesta”, afirmen.

No descarten més mobilitzacions

Les reclamacions de les AFA venen de lluny i no descarten convocar noves mobilitzacions. De fet, les famílies ja es van concentrar el 21 de març a les portes del Consorci, i també van tallar diversos carrers el 14 d’abril en una acció convocada per la Revolta Escolar.

El sindicat USTEC_STEs critica la “manca de planificació”

També des del sindicat USTEC-STEs s’ha criticat el pla de xoc, que es considera insuficient. “Pensem denunciar totes aquelles situacions de calor que superin el llindar màxim que són 27 graus, i no 30 o 35 graus com marca aquesta planificació. Exigirem que, superats els 27 graus, es tanquin els centres si és necessari”, afirma la portaveu Iolanda Segura. Apunten, a més, que s’hauria d’haver treballat en garantir en el confort tèrmic als centres educatius abans d’avançar una setmana l’inici del curs.

Centenars de ventiladors en una escola de Nou Barris

La calor ja es comença a fer notar a les escoles de la ciutat i la majoria comencen a prendre mesures. A l’Escola Calderón de la Barca, al Turó de la Peira, ja han posat en funcionament els ventiladors que l’administració els ha fet arribar per a aquest curs. La directora del centre, Celes Freixes, ha explicat a betevé que “refresquen i es nota molt quan els infants pugen del pati o d’educació física”.

Al pati, també hi han instal·lat tendals i pèrgoles en alguns dels espais, per poder protegir els infants del sol.